Nakon dva i pol mjeseca kineski grad Wuhan više nije pod karantenom. Stanovnici ga mogu slobodno napustiti, ako su zdravi.

Galerija


U Wuhanu su krajem prošle godine zabilježeni prvi slučajevi zaraze novom vrstom koronavirusa. Točno u ponoć spektakularnim svjetlosnim šouom Wuhan proslavio je ukidanje karantene. 11 milijuna stanovnika tog grada je odahnulo.

Vezani članci Izbori u vrijeme koronavirusa - 1 Stožer brusi detalje: Doznajemo kako će izgledati prikupljanje potpisa i predaja izbornih lista Koronavirus, ilustracija Još jedna nula: Nacionalni stožer objavio da u Hrvatskoj nema novozaraženih

"Nisam izlazio van više od sedamdeset dana. Ovo mi je prvi dan na otvorenom. Jako sam uzbuđen. Izludjelo me biti u zatvorenom toliko dugo", otkriva Tong Zhengkun, stanovnik Wuhana.

"Stanovnici Wuhana puno su žrtvovali i trpjeli psihički. Osjećali smo da je epidemija katastrofa, ali stanovnici Wuhana poznati su po snažnoj volji kroz cijelu povijest i nikad se ne predaju", dodaje njegov sugrađan Zhang Xiang.

Prvi put nakon dva i pol mjeseca stanovnici mogu izaći iz grada, ali nadzorne točke ostaju. "Predlažemo da odu samo oni koji moraju nastaviti raditi izvan Wuhana. S obzirom na to da epidemija nije gotova, iako smo ukinuli karantenu, to ne znači da prestajemo s kontrolama i ukidamo upozorenja", poručuje Yan Xiangsheng iz policije.

Ponovno krenuli vlakovi

Uz stroge mjere sigurnosti ponovno voze i vlakovi. Karte je već za prvi dan kupilo 55.000 ljudi. "Bili smo previše uzbuđeni sinoć da bismo zaspali. Jako sam se veselila ukidanju karantene. Postavila sam alarm kako bi se podsjetila. Bila sam jako sretna", kazala je putnica Xiao Yonghong.

"Na ulazima i izlazima gdje putnici prolaze, radit ćemo dezinfekciju. Nisam siguran jeste li primijetili, imamo stroge provjere temperature i zdravlja", kazao je Yu Yueru, direktor željezničke stanice.

Počeo promet u zračnoj luci

Svečano je počeo promet i u zračnoj luci. Neki se iz Wuhana vraćaju kući nakon neplanirano dugog posjeta. "Na putu smo iz Wuhana u Šangaj. Došli smo posjetiti moje roditelje. Ostali smo dva i pol mjeseca. Sad sam uzbuđen što se vraćam i zahvalan sam na svoj pomoći koju su ljudi pružili Wuhanu", objasnio je Deng Chang.

U suprotnom smjeru krenuli su svježi proizvodi. Nakon gotovo 11 tjedana ukinuta su brojna ograničenja. Police trgovina ubrzano se popunjavaju.

"Osoblje je počelo stavljati svježe povrće na police u 5 sati ujutro, samo kako bi osigurali da kupci mogu dobiti što trebaju u 9 sati kad se trgovine otvore", opisao je Zhang Wangsheng, voditelj trgovine.

Povratka na staro zasad nema za tržnice na kojima se prodavalo meso egzotičnih životinja. Pretpostavlja se da je na jednoj takvoj tržnici u Wuhanu pandemija izbila.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr