Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi val u Srbiji

Glavni srpski epidemiolog najavio povećanje broja zaraženih: "Počelo je punjenje bolnica, premišljanje oko cijepljenja postaje opasno"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srpski epidemiolog i član Kriznog stožera Predrag Kon navodi da je punjenje bolnica već počelo te da se uz mjere koje su trenutno u Srbiji ne smiju dočekati četveroznamenkasti brojevi novih zaraženih. Navodi i da je premišljanje oko cijepljenja postalo opasno.

Glavni srpski epidemiolog Predrag Kon kazao je da se epidemiološka situacija u Srbiji pogoršava, no da je situacija još uvijek relativno mirna.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci Nestala djevojčica Danka Nestala u utorak VIDEO Obustavljena potraga za malenom Dankom, policija tvrdi: "Ona nije na ovom području"

"Broj onih koji su u bolnicama je u odnosu na ranije razdoblje još uvijek mali, ali će se to mijenjati i počet će punjenje bolnica. To je zapravo već i počelo", rekao je Kon za RTS. Navodi da očekuje povećanje dnevnog broja novih slučajeva zaraze, što se događa u još dvadesetak zemalja Europe.

"Ne čeka se ništa, mjere su na snazi, treba ih provoditi i poštivati. Iskustvo nam ništa ne znači ako se i dalje ponašamo kao da ga nemamo", poručio je Kon i istaknuo kako je bitno shvatiti da će borba s koronom potrajati još dugo ako se ljudi ne cijepe.

Naveo je da postoje podaci koji uznemiruju jer pokazuju da i u zemljama s visokim postotkom cijepljenih građana ima veliki broj hospitaliziranih oboljelih osoba.

"To je posljedica toga što dolazi do proboja imuniteta i kod cijepljenih. Oni imaju daleko blažu kliničku sliku, ali se događa. Čekanje i premišljanje oko cijepljenja postaje opasno, jer će se produžiti sve ovo. Necijepljenje mladih direktno nastavlja ovu pandemiju", rekao je Kon.

Od 1. kolovoza očekuje veće brojke zaraženih

Na pitanje očekuje li se od 1. kolovoza pooštravanje mjera, Kon je kazao kako se nije odustalo ni od čega te da je sve u volji.

"Vidjet ćemo, 1. kolovoza će biti drugačija situacija i bit će veći brojevi koji će se i dalje, nažalost, povećavati. Ne možemo dočekati četverocifrene brojeve s istim mjerama koje imamo sada i to mora svakom biti jasno", zaključio je Kon.

Za treću dozu cijepljenja navodi kako se o tome priča duže vrijeme i da očekuje kako će se treća doza cjepiva davati i u Srbiji.

Motiviranje mladih da se odluče na cijepljenje

"Među mlađima, pogotovu ženskim osobama, javio se otpor zbog straha od teške zablude da cjepivo može utjecati na sposobnost rađanja. To nema nikakve veze s istinom. To je jedan od osnovnih razloga zašto je cijepljenje usporeno u zdravstvenom sektoru", naglasio je.

Najmanje je cijepljeno mladih u dobi od 18 do 30 godina. Kriznog stožer planira da motivirati mlade navodeći kako nije istina njihovo uvjerenje da je cijepljenje štetnije od COVID-a. Govoreći o mjerama kojima bi se građani motivirali na cijepljenje, kaže da smatra kako je svaka motivacija prihvatljiva.

"Ja nemam ništa protiv toga da se na drugi način motiviraju oni koji se ne žele cijepe, a to je stvaranjem određenih povlastica za cijepljene. To ima etičko opravdanje, jer kada se organiziraju određeni skupovi kao što su festivali, slavlja, vodite računa da su tu samo zaštićeni ljudi", objasnio je Kon dodajući kako na takvim događanjima necijepljeni ne bi trebali biti prisutni, ili bi morali imati zaštitnu masku.

Također smatra kako je etički potpuno neprihvatljivo da zdravstveni radnici ne budu cijepljeni. "Ne samo zbog sebe, nego zbog potencijalne opasnosti za svoje pacijente", rekao je Kon.

"Moralno je i značajno shvatiti da nitko nema prava nikoga zaraziti u ovoj zemlji", zaključio je Kon i dodao kako se građani Srbije nisu "proslavili" poštivanjem mjera kroz cijelo razdoblje pandemije, a da za to odgovornost dijelom snosi i vlast.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene