Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaraza se proširila

Smrtonosni koronavirus stigao u Europu: Francuska potvrdila dva slučaja, vjeruje se da ih ima još

Korona virus se širi Kinom - 5
Korona virus se širi Kinom - 5 Foto: DNEVNIK.hr
Dva slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u petak u Francuskoj, što su prvi slučajevi u Europi.

Ministrica zdravstva Agnes Buzyn rekla je na konferenciji za novinare da se radi o prvim potvrđenim slučajevima u Europi, dodajući kako vjeruje da će se u Francuskoj pojaviti još njih.

Pročitajte i ovo Ilustracija COVID-19 Objavljeni najnoviji podaci o koronavirusu Ilustracija stigle nove preporuke Susjedi vraćaju obvezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama

Prvi slučaj zabilježen je u Bordeauxu, a drugi oko Pariza. Oboljeli su nedavno putovali u Kinu, piše Sky News. Ministrica je naglasila da će vlastiti učiniti sve kako bi limitirali širenje virusa.

Prvi europski slučaj potvrđen je još u četvrtak. Pacijent u Bordeauxu je 48-godišnji Francuz kineskog podrijetla koji je hospitaliziran zbog klasičnih simptoma gripe i kašlja nalik na gripu. Liječnicima je rekao da je doputovao iz Wuhana preko Nizozemske, piše Le Monde.

O drugoj zaraženoj osobi trenutno nema podataka.

Ovi slučajevi otkriveni su nakon što je koronavirus potvrđen i u SAD-u. Prvi slučaj bio je muškarac u tridesetim godinama koji je u državu Washington doputovao iz Wuhana, kineskog grada koji je trenutno u izolaciji. Na liječenju je u Regionalnom medicinskom centru Providence u Everettu.

Drugi slučaj je žena u šezdesetim godinama. Trenutno je na liječenju u bolnici u Chicagu, a lokalni mediji navode da se oporavlja.

Raste broj zaraženih u Kini

Broj zaraženih novim tipom koronavirusa u središnjoj Kini popeo se na 830, a umrlo je 25, objavili su u petak državni kineski mediji.

Kina je zatvorila ukupno osam gradova s više od 25 milijuna stanovnika kako bi se pokušalo spriječiti širenje virusa. Grad Wuhan ubrzao je gradnju novog stacionara s tisuću kreveta za oboljele, mobilizirajući mehanizaciju od strane privatnika.

Četiri osobe koje su nedavno doputovale iz kineskog grada Wuhana u Škotsku tretiraju se kao sumnjivi slučajevi koronavirusa i trenutačno su smještene u karantenu. Također, jedan je muškarac u karanteni u Belfastu. (Hina,M.V.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene