Vijest o smrti 34-godišnjeg Lija u petak je najčitanija vijest kineskog portala Weibo s više od 1,5 milijardi pregleda te je glavna tema rasprava na servisu WeChat.


Smrt kineskog liječnika koji je bio kažnjen zbog ranog upozorenja na koronavirus izazvala je žalost i bijes kineske javnosti.

Vezani članci Provincija Hubei se vraća normalnom životu - 3 Život u Hubeju se vraća u normalu: Ukinute prometne kontrole, otvorene granice Koronavirus Rumunjska uvela drakonske mjere: 15 godina zatvora onima čije ponašanje tijekom pandemije koronavirusa izazove smrt druge osobe

Oftalmolog Li Wenliang, koji je radio u bolnici u Wuhanu, gradu u kojemu je izbila epidemija, postao je jedna od najvidljivijih figura nakon što je otkriveno da ga je, s još sedam ljudi, u siječnju policija ukorila zbog "širenja glasina" o koronavirusu.

"Wuhan zaista duguje ispriku Liju Wenliangu. Wuhan i dužnosnici Hubeija također duguju ispriku građanima Hubeija i ove zemlje", rekao je Hu Xijin, urednik tabloida Global Times, kojio podržava vlada.

Vijest o smrti 34-godišnjeg Lija u petak najčitanija je vijest kineskog portala Weibo s više od 1,5 milijardi pregleda.

O njegovoj smrti žustro se raspravljalo i u privatnim grupama za razmjenu poruka WeChat, gdje su ljudi izražavali bijes i tugu.

Postoje tragovi cenzuriranja rasprava, posebno onih u kojima se za njegovu smrt okrivljuje vlada. Rasprave "Vlada Wuhana duguje liječniku Liju Wenliangu ispriku" i "Želimo slobodno govoriti" kratko su se u četvrtak navečer pojavile na Weibu, ali ih u petak više nije bilo moguće pronaći.

Njegov selfi u bolničkom krevetu s respiratornom maskom na licu i kineskom identifikacijskom iskaznicom u ruci širi se društvenim mrežama.

Lijev slučaj "škakljiv" je za kinesko vodstvo nakon što je Peking optužen za prikrivanje razmjera epidemije SARS-a 2003.

Dužnosnici su pozvali na transparentnost u trenutačnoj krizi.

Kineska središnja Komisija za državnu inspekciju objavila je u petak da će poslati istražitelje u Wuhan i istražiti Lijevu smrt, ne navodeći pritom druge detalje.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tvitala je da ju je "duboko rastužila" vijest o njegovoj smrti, a Nacionalna zdravstvena komisija i vlada Wuhana izrazile su sućut priopćenjem.

"Zapalite svijeću i odajte počast junaku", "Bio si tračak svjetla u mraku", pisalo je u komentarima na Weibu.

Neki kineski mediji opisali su ga kao "heroja koji je bio voljan govoriti istinu".

Li je upozorio na novi virus u prosincu objavivši u WeChat grupi bivšim studijskim kolegama da je sedmero pacijenata na lokalnoj tržnici oboljelo od virusa nalik SARS-u te da su u karanteni u njegovoj bolnici.

Li je hospitaliziran 12. siječnja nakon što se zarazio virusom koji je prešao s jednog od njegovih pacijenata, a 1. veljače potvrđeno je da ima koronavirus. (Hina)

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr