Janez Janša (Foto: AFP)
Janez Janša (Foto: AFP) Foto: Afp

Slovenski parlament potvrdio je novu koalicijsku vladu na izvanrednom zasjedanju u petak. Novoizabrana vlada je pod vodstvom premijera Janeza Janše.


Za vladu u kojoj je najviše ministara iz Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) kojoj su pripali i najvažniji resori glasovalo je 52 zastupnika, a 31 je bio protiv.

Vezani članci Prosvjednica u Ljubljani Nastavak pozitivnog trenda: Slovenija opet bez novooboljelih ili umrlih od koronavirusa Gužve na graničnom prijelazu Bregana I danas kolone na ulasku u Hrvatsku: Još se ne zna kad će se pojednostavniti procedura

Janša je na početku zasjedanja rekao da će borba protiv širenja koronavirusa biti jedan od glavnih prioriteta na početku djelovanja nove vlade, te da će za zaustavljanje širenja epidemije biti presudni idući tjedni.

Pozvao je na strogo pridržavanje već određenih mjera, smanjivanje javnih kontakata i odgovornost, te najavio da će njegova vlada donijeti nove mjere, kao i interventne zakone za pomoć gospodarstvu u krizi oko koronavirusa i mogućoj recesiji, te što prije donijeti rebalans državnog proračuna.

Janša je uz ostalo demantirao glasine koje su danas kružile po Ljubljani da će slovenska prijestolnica zbog velikog broja slučajeva koronavirusa biti proglašena crvenom zonom, odnosno da će biti stavljena u karantenu.

"Ne znam tko to širi, nijedna karantena nema smisla. Mjere koje su sada potrebne jesu mjere samoizolacije", kazao je zastupnicima Janša.

Prvi potezi nove vlade bit će poznati sutra jer će vlada odmah u subotu održati svoju prvu sjednicu. (Hina)