Pri određivanju mogućih novih mjera ulaska u Sloveniju iz drugih država, Slovenija sada više pažnje mora pripisati količini do sada uvezenih slučajeva, a ne samo o broju zaraženih na 100.000 stanovnika, ocjena je slovenskih epidemiologa i predstavnika vlade.

Galerija


Slovenija je prošlog četvrtka Hrvatsku stavila na tzv. crvenu listu epidemiološki nesigurnih država zbog COVID-19, a predstavnik vlade Jelko Kacin kazao je u srijedu na konferenciji za novinare da je taj potez bio opravdan, posebno s obzirom na skori početak školske godine.

Vezani članci Zoran Ničeno i Domagoj Mikić - 4 Više se ne gleda državljanstvo: Načelnik uprave za granicu objasnio tko i pod kojim uvjetima može ući u Hrvatsku Vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić Kardinal Vinko Puljić pozitivan na koronavirus, ima blage simptome

"Sada nas manje zanima broj zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, a više to koliko unosa zaraze imamo iz pojedine države", kazao je Kacin na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Dodao je da je zato odluka vlade o obveznoj karanteni za one koji se vraćaju sa zapadnog Balkana, pa i Hrvatske, bila pravilna jer se posljednjih dana broj uvezenih slučajeva smanjuje.

"Kontrola zaraze"

"Bilo bi neodgovorno da smo samo čekali na broj novih slučajeva. One koji su bili u Hrvatskoj pravovremeno smo upozorili na trend, pa je od prošlog tjedna prijenosa zaraze iz Hrvatske u Sloveniju bitno manje", kazao je Kacin. Dodao je da su se slovenski turisti iz Hrvatske počeli vraćati odmah nakon 14. kolovoza kad im je vlada uputila svoje prve poruke.

Kacin je dodao da je glavna intencija vlade kontrola novih zaraza pred početak nove školske godine te da vjeruje kako će svi uvezeni slučajevi zaraze biti stavljeni pod kontrolu do sljedećeg utorka, kad se škole po planu otvaraju.

U Sloveniji je u posljednja 24 sata testiranjem potvrđeno 36 novih zaraza, znatno više nego prethodni dan, ali se broj importiranih slučajeva smanjuje.

Kako je na vladinoj konferenciji za novinare u Ljubljani kazala infektologinja Nuška Čakš Jager, u Sloveniju su od početka lipnja do sada uvezena 323 slučaja zaraze koronavirusom, od toga 179 iz Hrvatske, 45 iz BiH, 30 iz Srbije i 19 sa Kosova, a ostalo iz drugih država.

Od jučerašnjih 36 novozaraženih, dvoje je došlo iz Hrvatske, a dvoje iz Njemačke, prema podacima slovenskog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), dodala je.

Bilateralni dogovori 

Kacin je kazao da se broj zaraza povećava i talijanskoj pokrajini Friuli Venezia Giulia (Furlanija Julijska Krajina) koja graniči sa Slovenijom, no da vlada još nije raspravljala o mogućim mjerama.

Dodao je kako se prema susjednim državama koje su sve članice EU-a, pa i onima u kojima živi slovenska manjina, kao u okolici Trsta, primjenjuju "fleksibilnije" mjere za sprječavanje unosa COVID-19 te da Slovenija sa svim susjedima ima i posebne bilateralne dogovore koji je obvezuju u sadašnjoj situaciji.

Na kritike koje se pojavljuju u javnosti da bi sadašnja vlada i onima koji dolaze iz drugih država zapadnog Balkana, a ne samo iz Hrvatske, trebala omogućiti mogućnost 48-satnog boravka i povratak u Sloveniju bez karantene, ako npr. u BiH, Srbiji ili drugim takvim destinacijama imaju nekretnine, blisku rodbinu ili su radni migranti, Kacin je kazao da to nije moguće postići u sadašnjoj situaciji.