Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tijek pandemije

Epidemiolog prognozira ublažavanje mjera iznad 80 posto procijepljenosti: ''Ovog će ljeta vjerojatno biti i kraj testiranjima''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mogući novi valovi epidemije koronavirusa u Europi imat će blaži oblik, a mjere će značajnije moći ublažavati one države u kojima je procijepljenost populacije iznad 80 posto, kazao je za slovenske medije u utorak epidemiolog Andrej Trampuž, koji radi u berlinskoj klinici Charite.

On je upozorio na relativno nisku procijepljenost u državama poput Slovenije, Hrvatske i Srbije u odnosu na Njemačku i druge zapadnoeuropske države, ukazavši na važnost visoke procijepljenosti u daljnjem tijeku epidemije koronavirusa.

"Ovog će ljeta vjerojatno biti i kraj testiranjima jer će se i službeno reći da je to kraj pandemije i tada testiranje više neće biti značajno", kazao je Andrej Trampuž u razgovoru za slovensku televiziju Planet TV, dodavši kako će zemlje koje budu imale visok postotak cijepljenog stanovništva biti u prednosti pred rizikom pojave novih varijanti, osobito ako većina stanovništva primi i booster, dodatnu dozu.

Kako je u utorak objavio slovenski Institut za javno zdravlje (NIJZ), u Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 11.098 novozaraženih koronavirusom, broj potvrđenih zaraza i dalje je u trendu pada, kao i broja aktivnih zaraza, kojih je trenutno 186.078, što je 1685 manje nego dan ranije.

Tijekom 24 sata napravljeno je 3172 PCR testiranja i 121.068 brzih antigenskih testova, pri čemu je bilo pozitivno 28,5 posto PCR testova i 8,4 posto brzih antigenskih testova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAJSTROŽI ZAKON U EUROPI U Austriji na snagu stupilo obvezno cijepljenje odraslih: Kazne za nepoštivanje su rigorozne

Pročitajte i ovo Cijepljenje - 2 Djelotvorno i protiv omikrona U Hrvatsku uskoro stiže potpuno drugačije cjepivo protiv koronavirusa: Stručnjaci ističu dvije prednosti

Na trend pada novih zaraza ukazuje podatak da je sedmodnevni prosjek dnevno zaraženih smanjen na 12.572, a 14-dnevna incidencija na 8.827, što je za 81 manje nego dan ranije, prema novim podacima NIJZ-a.

Osnovne doze cjepiva protiv koronavirusa do sada je dobilo 1.214.000 ljudi, odnosno 57,6 posto ukupne slovenske populacije, a u bolnicama je trenutno 804 oboljelih, od čega je 141 COVID pacijent na intenzivnim odjelima. U zadnja 24 sata od posljedica zaraze umrlo je još 19 ljudi, čime je broj preminulih od početka epidemije povećan na 6009 slučajeva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene