Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrdili 1504 nova slučaja

Slovenija uvela promjenu u testiranju kojoj se Hrvatska uporno opire

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji su u posljednja 24 sata potvrđene 1474 nove zaraze koronavirusom PCR testovima, a od COVID-a je umrlo još 39 ljudi, objavila je u utorak slovenska vlada.

S 5765 testiranja otkrivene su 1474 zaražene osobe, a udio pozitivnih nalaza na koronavirus iznosio je 25,58 posto, objavilo je na svom portalu za praćenje epidemije Ministarstvo zdravstva.

Glasnogovornik vlade Jelko Kacin rekao je na konferenciji za novinare da su danas u te podatke koji uključuju samo PCR testiranja dodani i rezultati brzog antigenskog testiranja, pa su prema ažuriranim podacima u posljednja 24 sata sa 7416 testiranja potvrđene 1504 nove zaraze, s time da je udio pozitivnih testova 20,27 posto.

''Masovna'' testiranja u 13 gradova

U bolnicama je trenutačno 1261 COVID pacijent, jedan manje nego dan ranije, a od toga je njih 207 teže oboljelih koji se liječe na intenzivnim odjelima, a u ponedjeljak su u bolnice primljena još 134 oboljela, kazao je Kacin na konferenciji za novinare.

U utorak ujutro u više slovenskih gradova počelo je dobrovoljno i besplatno testiranje građana brzim antigenskim testovima kineske proizvodnje, za što je velik interes građana, pa se u Ljubljani čekalo u redu ispred mobilne jedinice za testiranje u centru grada na Kongresnom trgu.

Takva "masovna" testiranja obavit će se idućih dana u 13 gradova, gdje je incidencija virusa izraženija, s ciljem da se otkrije što više asimptomatskih slučajeva i uspori širenje virusa.

Opet zatvaranja

Mobilne ekipe za testiranje djelovat će idućih nekoliko dana, a nakon toga će se se nabavljeni testovi osigurani zadnjih dana usmjeriti prema domovima za starije i zdravstvenim ustanovama, gdje je takvo testiranje u nešto manjem opsegu obavljano i ranije.

Srijeda je zadnji dan kad Slovenci mogu računati na privremeno ublažavanje nekih mjera koje je krajem prošlog tjedna odredila vlada, pa će se opet zatvoriti trgovine odjećom i obućom te frizerski i slični saloni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna objavilo ravnateljstvo Tko sve može dobiti propusnicu - trebaju li djeci, može li za pogreb, posjet...? Odgovori na najčešća pitanja o papiru koji kretanje znači

No ostaje odredba po kojoj će se u dva dana za Božić moći družiti članovi najviše dviju obitelji, a takav će režim dopuštenih društvenih kontakata biti na snazi i za Novu godinu, ako se epidemiološko stanje ne pogorša.

U dane praznika dopušteno je i prelaženje općinskih i regionalnih granica, ne vlada nikako ne preporučuje odlaske u inozemstvo, osim u izuzetnim slučajevima, a na snazi i dalje ostaje zabrana kretanja izvan stana odnosno kuće u noćnim satima, tj. policijski sat od 9 navečer do 6 ujutro.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene