Koronavirus u Sloveniji
Koronavirus u Sloveniji Foto: Afp

Zbog velikog porasta infekcija koronavirusom Slovenija zaoštrava već postojeće mjere pa će od utorka stupiti na snagu zabrana kretanja izvan općina prebivališta, najavio je u nedjelju navečer predsjednik vlade Janez Janša.


Ograničenje kretanja na općine najprije će biti na snazi sedam dana za područje cijele države, a relaksiranje će se onda postupno uvoditi po regijama koje će prve ograničiti širenje epidemije, objavio je Janša na svom Twitter profilu.

"Broj novooboljelih od COVID-19 raste, zato uvodimo nove mjere iz vladina plana za kontrolu širenja epidemije", naveo je.

Janša je naglasio da zasad neće biti potrebe za smještaj oboljelih u šatore ili druge slične objekte.

Povećan broj oboljelih u bolnicama

U Sloveniji je u subotu potvrđeno 1675 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pet je oboljelih umrlo, što je drugi najveći broj oboljelih od početka epidemije, najveći nakon rekordnih 1961 zaraza dan ranije.

I dalje se povećava broj oboljelih u bolnicama, gdje je u nedjelju ležalo 508 pacijenata, od čega 71 na intenzivnim odjelima. Slovenija od početka pandemije ima ukupno nešto manje od 23.000 zaraženih, a 241 osoba je umrla.

Trenutno je 625,8 zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, što je jedan od viših brojeva u Europi.

U lockdownu od subote

Od subote je na snazi 'lockdown', pa su među ostalim zatvorene trgovine, osim onih koje prodaju hranu i osnovne potrepštine, zabranjen je i rad frizerskih i kozmetičkih salona, wellness centara, bazena, kina, kazališta i teretana, a nastava u školama odvija online.

Odluka koju je u nedjelju navečer obznanio Janša neočekivana je s obzirom da se se ovih dana o njoj govorilo samo kao o krajnjoj mogućnosti. Zatvaranje u granice općina koje je bilo na snazi u proljetnom prvom valu epidemije nailazilo je naime na vrlo oštre kritike i prosvjede. Tada su neki tvrdila da je nesrazmjerna opasnosti.

Marija Bilić, anesteziologinja Kliničke bolnice Dubrava Anesteziologinja iz KB Dubrava o situaciji u zdravstvu: "Preumorni smo, stanje je kaotično. Ajmo stati na loptu i sretno završiti ovu priču"

Koronavirus u Francuskoj Crni rekord u Francuskoj: U danu zaraženo više od 52.000 ljudi, preminulo 116 oboljelih

Osporavala na ustavnom sudu koji je tada na kraju presudio da sama po sebi nije u suprotnosti s ustavom jer je donesena radi zaštite javnog zdravlja, ali vladi je naložio da njenu opravdanost provjerava jednom tjedno, ovisno o razvoju epidemiološke situacije.