Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Situacija sve ozbiljnija

Anesteziologinja iz KB Dubrava o situaciji u zdravstvu: "Preumorni smo, stanje je kaotično. Ajmo stati na loptu i sretno završiti ovu priču"

Iz dana u dan situacija s koronavirusom sve je ozbiljnija. Opet imamo najviše zaraženih - 2421 je novooboljeli. Bolnički kreveti u KB Dubrava pune se oboljelima.

Od ponedjeljka se kreće i s novim mjerama jer sadašnje - nisu urodile plodom. I dok neki građani to nikako da shvate, u isto vrijeme zdravstveni radnici daju zadnje atome snage. COVID pacijentima su, pričaju nam, poput obitelji. Za pomoć se javljaju i umirovljeni liječnici.

Mnogi su već umorni od brojeva, rekorda, no ovo što je zaista važno je održati zdravstveni sustav - ako se on napuni COVID-19 pacijentima, pitanje je tko će i kako moći liječiti ostale pacijente, a ne smijemo zaboraviti da sve ostale dijagnoze nisu nestale.

Reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak posjetila je Kliničku bolnicu Dubrava. Kako doznaje, u bolnici će neke odjele prenamijeniti, ona se puni brzo, spremni su i šatori, ali ipak će se prvo popunjavati bolnički kapaciteti.

"Preumorni smo"

Gošća Dnevnika Nove TV anesteziologinja Marija Bilić kazala je da danas radi svoje deveto dežurstvo. "Mjesec još nije gotov, inače imam 4 do 5 dežurstva mjesečno", rekla je Bilić.

"Preumorni smo, stanje je kaotično. Moje kolege i ja dajemo sve od sebe. Nije nam žao truda, nije nam žao angažmana, ali uistinu smo preumorni", dodala je Bilić.

Posljednjih godina bile su i teške sezone gripe. Infektivna bolnica bila je i tada puna pacijenata s komplikacijama od gripe.

"Vjerujem da su već svi umorni. Umorni smo i mi koji skrbimo o najtežim bolesnicima. Činjenica je da je prošle godine bilo takvo stanje da je bila okupirana cijela naša Klinika za infektologiju, ali mi smo radili punim kapacitetom, liječili i operirali naše kirurške, hematološke i onkološke pacijente, sve kojima je potrebna naša pomoć. Mi smo radili drugi tip posla, nismo imali dodira s tim bolesnicima koje danas liječimo", objasnila je Bilić i dodala da od proljeća rade paralelno na dva kolosijeka.

"Od proljeća, dugi niz mjeseci radimo paralelno, na dva radilišta. Kako radimo kirurški dio, tako radimo i intenzivistički dio", dodala je Bilić.

Radi s najtežim bolesnicima

Pacijenti na respiratoru su najteži pacijenti. "Na intenzivnoj njezi liječimo najteže bolesnike oboljele od COVID-19 infekcije. To su bolesnici koji su starije životne dobi, ali u zadnje vrijeme imamo sve mlađe i mlađe bolesnike", kazala je Bilić.

Navodi kako se situacija kod takvih bolesnika mijenja iz minute u minutu. "To je nešto što je dinamično stanje, kaotično stanje, gdje mi kao liječnici, medicinske sestre i svo medicinsko osoblje uistinu ne stajemo. Stanje je takvo da mi ne stajemo", istaknula je Bilić.

Građanima poručuje da se strpe i pridržavaju mjera

Građanima poručuje da se pridržavaju mjera. "Ajmo se strpiti, ajmo 'stati na loptu', nosite maske, poštujte fizičku distancu, ajmo više konačno završiti ovu priču sa sretnim krajem", poručila je Bilić.  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Upozorenje WHO-a Treći dan zaredom rekordan broj zaraženih u svijetu, rekordi oboreni i u Europi: "Nalazimo se u kritičnom trenutku"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Do 1000 kreveta Mobilizira se zagrebačka Arena za oboljele od korone: Beroš objasnio koje će se pacijente tamo smjestiti i tko će ih liječiti

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene