Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVA PRAVILA

Slovenija ide u novo veliko popuštanje mjera od ponedjeljka: Otvaraju se restorani, autoškole, veliki trgovački centri...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska vlada u srijedu je najavila da idući tjedan počinje novo veliko popuštanje dosadašnjih restriktivnih mjera uvedenih zbog epidemije koronavirusa.

Tako je najavljeno da se od ponedjeljka otvaraju restorani i gostionice, manji smještajni kapaciteti za turiste, auto škole, a uz neka ograničenja ponovo počinje školska nastava "u živo" za neke razrede osnovnih i srednjih škola, te rad vrtića.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put" Slika nije dostupna Imaju dosta uvezenih slučajeva Kod susjeda naglo skočio broj novozaraženih, a prije nepunih mjesec dana proglasili su kraj epidemije

Odlukom vlade, od ponedjeljka se opet dopušta rad svih trgovina, uključujući i trgovačke centre, lokali i gostionice moći će goste posluživati i u zatvorenim prostorima, otvaraju se i smještajni turistički objekti s kapacitetom do 30 gostiju, no planinarski domovi i hosteli i dalje ostaju zatvoreni, izvijestio je nakon sjednice vlade na Brdu kod Kranja njen glasnogovornik Jelko Kacin.

Veliki trgovački centri koji su do sada bili zatvoreni morat će prilikom ponovnog aktiviranja primjenjivati sve epidemiološke i druge mjere radi sprječavanja širenja virusa, upozorila je slovenska vlada, a isto se odnosi i na lokale i gostionice koji su od početka ovog tjedna smjeli raditi samo na svojim otvorenim prostorima.

"Danas smo prihvatili i načelnu odluku o ponovnom radu vrtića i prva tri razreda osnovne škole, zatim otvaranju srednjih strukovnih škola, te đačkih domova", kazao je Kacin za slovenske medije nakon sjendice vlade.

Potvrdio je da se razmišlja i o ponovnom dopuštanju nekih sportskih aktivnosti za kolektivne sportove, ali to još nije riješeno. Isto tako još nije odlučeno kada će se smjeti otvoriti fitness centri.

Vlada je također ukinula do sada važeću uredbu po kojoj su vlasnici stanova u zgradama morali čistiti i dezinficirati stubišta i liftove, te druge prostore, što je svojedobno izazivalo kontroverze jer su neki smatrali da ta mjera nije bila potrebna.

Da od ponedjeljka nakon dva i pol mjeseca ponovo smiju raditi auto škole potvrdio je na svom Twitter profilu nakon sjednice vlade i ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec.

Novi val popuštanja mjera u Sloveniji dolazi nakon što su skoro dva tjedna sve krivulje na grafovima rasprostranjenosti virusa u padu ili stabilne, pa se ocjenjuje da je epidemija pod kontrolom.

Ipak, upozorava se da je virus u populaciji još prisutan te da se u slučaju nepridržavanja mjera koje su još na snazi epidemiološka slika može brzo pogoršati. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene