Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koronavirus u Sloveniji

Bili su prvi koji su objavili kraj epidemije, a sada ne isključuju ponovno proglašenje: "Stanje je i dalje dramatično"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs rekao je da se u budućnosti ne može potpuno isključiti ponovno proglašenje epidemije koronavirusa. Slovenija je u svibnju bila prva zemlja koja je službeno proglasila kraj epidemije.

Premda je u Sloveniji za posljednja 24 sata potvrđeno samo 39 zaraza koronavirusom, vlada upozorava na ozbiljnost epidemiološke situacije, pa se priprema i na njezino izrazito pogoršanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Imaju dosta uvezenih slučajeva Kod susjeda naglo skočio broj novozaraženih, a prije nepunih mjesec dana proglasili su kraj epidemije Slika nije dostupna Neke mjere još na snazi Susjedi proglasili kraj epidemije: "Za nama je teška godina i pol, ali još nismo prošli kroz cilj"

Potvrdio je to u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs rekavši novinarima da i posljednji podaci govore da je stanje i dalje "dramatično" te da se u budućnosti ne može potpuno isključiti ponovno proglašenje epidemije COVID-19.

Slovenija je "administrativni" kraj epidemije, kao prva država u Europi, proglasila krajem svibnja, nakon što više dana nije bilo novih zaraza, te počela "otvaranje" društva i popuštanje prijašnjih mjera. No drugi je val došao prije nego što se očekivalo, pa je prošli četvrtak imala do sada rekordnih 137 novozaraženih u jednom danu.

U protekla 24 sata zabilježeno je samo 39 novih zaraza, manje nego prethodnih dana, ali uz znatno manji broj testiranih, no to je još uvijek dramatičan trend jer je postotak novooboljelih među testiranima isti ili nešto veći nego proteklih dana, upozorio je Hojs.

Uz to, reprodukcijski broj širenja zaraze relativno je visok i iznosi 1,3, a nastavlja se i rast broja hospitaliziranih, i onih na intenzivnoj terapiji, dok je s nova dva smrtna slučaja broj ukupno preminulih povećan na 149.

Prošlog je tjedna u Sloveniji, koja ima dva milijuna stanovnika, zaraza koronavirusom potvrđena kod 920 ljudi, što je 199 oboljelih više nego u tjednu prije toga, prema podacima ministarstva zdravstva.

Proboji u domove za starije 

Podaci govore da se zaraze najviše šire u domovima za starije, u bolnicama, školama i radnim sredinama, kazao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare glasnogovornik vlade za COVID-19 Jelko Kacin. Dodao je da su nove zaraze opet potvrđene u sveučilišnim kliničkim centrima u Ljubljani i Mariboru i u općoj bolnici u Slovenj Gradcu.

Nove zaraze bilježe se u domovima za starije u Rogaškoj Slatini, gdje je trenutačno inficirano 25 štićenika i šest zaposlenih, u domu za starije u Mariboru, gdje su trenutačno zaražena 42 štićenika i 23 zaposlenika, te u sličnoj ustanovi socijalnog tipa za osobe sa smetnjama u razvoju u Črna na Koroškem, gdje je zaraza prisutna kod 43 štićenika i 15 zaposlenih.

Po Kacinovim se riječima bolnički sustav priprema i za goru situaciju, kad bi zbog zaraza mogao raditi s manjim kapacitetom i s ograničenjima za primanje nehitnih slučajeva na bolesnike koji nemaju COVID-19, a u tom se smislu provodi i reorganizacija u zdravstvenim ustanovama.

Slučaj ljubljanskog UKC-a koji je spreman osigurati 100 dodatnih kreveta na COVID odjelima treba biti primjer i drugim ustanovama, koje se, po Kacinovim riječima, moraju pripremiti za rast drugog epidemijskog vala idućih tjedana i mjeseci. U izuzetnom bi slučaju smještaj novooboljelih bilo moguće organizirati i u nekoj od većih sportskih dvorana koje imaju grijanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene