Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skok zaraza

Zbog nepridržavanja mjera, pogoršana situacija u Srbiji: ''Treba nam više cijepljenih''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Epidemiološka situacija u Srbiji pogoršana je zbog kombinacije neprovođenja epidemioloških mjera i prisustva novih varijanti koronavirusa u zemlji, ocijenio je u četvrtak šef ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Beogradu.

U Srbiji je u protekla 24 sata umrlo 17 oboljelih od koronavirusa, a među 15.769 testiranih uzoraka potvrđeno je još 3866 novih slučajeva zaraze, što je neznatan pad u usporedbi s jučerašnjih 4056, te 4157 dan ranije, dok je na bolničkom liječenju i dalje više od 4000 pacijenata.

Rekorder po broju novozaraženih je i dalje Beograd s današnjih 1218 pozitivnih na koronavirus. Izvješća o dramatičnom porastu novooboljelih stižu i iz Niša, dok je još najmanje pet gradova u crvenoj zoni, bilježeći dnevne poraste s više od 100 zaraženih.

Direktor Ureda WHO-a u Srbiji Marijan Ivanuša ocijenio je u četvrtak da korona brojevi brzo mogu narasti na 8000 i dodatno ugroziti zdravstveni sustav. Za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao kako je sada teško ocijeniti i prerano je govoriti o tome koliki postotak populacije treba biti cijepljen da bi se dosegnuo kolektivni imunitet, "naročito imajući u vidu pojavu varijante virusa koja se lakše prenosi".

"Ako se virus lakše prenosi, onda treba biti više cijepljenih", ukazao je Ivanuša. On je rekao da će posredstvom COVAX programa prva cjepiva u Srbiju "u najboljem slučaju" doći tijekom ožujka, ocijenivši kako su srbijanske vlasti "učinile sve kako bi to bilo ostvareno".

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je za RTS da je u četvrtak premašen broj od milijun cijepljenih i da se Srbija približava broju od 1,6 milijuna ukupno datih doza cjepiva. Brnabić je istaknula da je cijepljeno 95 posto prijavljenih iz prioritetnih skupina i pozvala građane svih starosnih dobi da se prijave za cijepljenje.

"Očekujemo sutra još 500.000 doza Sinopharmova cjepiva, a u ponedjeljak novi kontingent tvrtke Pfizer-BiontNTech", rekla je Brnabić, najavljujući i dodatnu isporuku ruskog Sputnjika V.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nagli skok broja zaraženih WHO zabrinut zbog stanja u našem susjedstvu: "Situacija je ozbiljna, broj onih koji se još nisu cijepili i dalje visok"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BORBA PROTIV KORONE Nagli skok brojki Srbiju doveo na korak do novog zatvaranja i izvanrednog stanja, ali i do prijepora u Stožeru

"Cjepiva će biti dovoljno, ovo je pravi način da se izborimo protiv koronavirusa", ocijenila je Brnabić. Ona je upozorila na porast oboljelih nakon prve doze cjepiva, ustvrdivši kako je to posljedica opuštanja i ignoriranja mjera, pozivajući da se epidemiološka disciplina poštuje, i nakon prvog cijepljenja i najmanje "dvadesetak dana nakon druge doze"

Prema današnjim podacima, na COVID odjelima srbijanskih bolnica je 4109 pacijenata, a na respiratorima su 173 oboljela u odnosu na 161 u srijedu. Od početka epidemije u Srbiji je registrirano 474.807 zaraženih, od kojih je 4508 umrlo. Srbija je dosad testirala 3.002.480 uzoraka na korona virus.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene