Djeca u školi, ilustracija
Djeca u školi, ilustracija Foto: Afp

Sjedinjene Države premašile su broj od 700.000 ljudi koji su umrli od posljedica COVID-19 od početka pandemije, pokazuju podaci Sveučilišta John Hopkins od petka, što je ekvivalent broju stanovnika glavnog grada Washingtona.


Taj crni broj podsjeća da stotine Amerikanaca i dalje svakodnevno umiru od koronavirusa, unatoč kampanji cijepljenja, piše agencija France presse.

Vezani članci Ilustracija - 4 Ovo su potpune brojke: Imamo više od 16.000 novozaraženih, najmlađa žrtva korone je 33-godišnjakinja Ilustracija Incident kod susjeda: Građani se naručili za Pfizerovo cjepivo, u rame dobili - fiziološku otopinu

SAD je po službenim brojevima najteže pogođena zemlja u svijetu po broju umrlih od koronavirusa, ispred Brazila i Indije. SAD ima i najviše zaraženih u svijetu. Necijepljene osobe i dalje su najjače na udaru bolesti.

Takvih u SAD-u i dalje ima puno: kampanja cijepljenja koja je počela u prosincu - i koja je dosegla vrhunac u travnju s ponekad i četiri milijuna cijepljenih dnevno - jako je usporila.

Nešto više od 64 posto američkog stanovništva, odnosno 215 milijuna ljudi, primilo je barem jednu dozu od tri cjepiva koja su odobrena u SAD-u.

Nošenje maske i cijepljenje - vruća politička pitanja

Nošenje maske i cijepljenje vruća su politička pitanja koja dijele Amerikance. Neki republikanski guverneri, kao oni u Teksasu i na Floridi, čak su željeli uvesti zabranu obveze nošenja maski u svojim državama, u ime individualnih sloboda.

S druge strane, demokratska Kalifornija objavila je u petak namjeru da cijepljenje postane obavezno za sve učenike.

Guverner te države objavio je da će se svi učenici u Kaliforniji koji žele pohađati nastavu bilo u javnim ili privatnim školama morati cijepiti.

Ta se odluka odnosi na šest milijuna učenika u Kaliforniji, najnaseljenijoj državi zemlje.

Obveza cijepljenja će stupiti na snagu tek sljedeće godine, prema dobnim skupinama za koje će američka agencija za lijekove, FDA, u potpunosti odobriti cjepivo.

Odobreno za starije od 16 godina

Ono je odobreno za starije od 16 godina, ali za sada za one između 12 i 15 godina samo u hitnom postupku u vezi pandemije. Za djecu mlađu od 12 još nije odobreno.

Bez cijepljenja neće biti moguće fizički doći na nastavu.

Necijepljeni učenici će moći pratiti nastavu putem interneta, upisati se na posebne programe ili se školovati kod kuće.

Čim na snagu stupi odveza cijepljenja za učenike, obvezno će se cijepiti i svi nastavnici i osoblje obrazovne ustanove, predviđa ta kalifornijska uredba.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju