Testiranje na COVID
Testiranje na COVID Foto: DNEVNIK.hr

U danu prije stupanja na snagu posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika u javnim službama te lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi zaposlenika trgovačkih društva i ustanova utvrdilo se gotovo 900 pozitivnih osoba.


Od ukupno 37.682 evidentirana antigenska testiranja u posljednja 24 sata, njih čak 892 su bila pozitivna kod osoba bez znakova bolesti COVID-19.

Vezani članci Vili Beroš Beroš poručio: ''Hrvatska se danas brani COVID potvrdama'' Vili Beroš Beroš komentirao mogućnost otkaza zbog necijepljenja, a otkrio je i da svakodnevno dobiva prijetnje: ''Ponekad i sam tražim objašnjenje...''

"Visoka brojka novootkrivenih pozitivnih osoba iznova dokazuje smisao i važnost uloge COVID potvrda u kontroli širenja epidemije. U slučaju nepostojanja navedene dodatne sigurnosne mjere obveznog testiranja, tih 900 osoba i dalje bi širilo zarazu u svom radnom okruženju, u svojoj obitelji i drugim prigodama, što dovoljno govori o razmjeru epidemiološke štete koju smo prevenirali među našim građanima u samo jednom danu", izjavio je ministar Beroš objašnjavajući da struka procjenjuje da je neposredno spriječena zaraza u ovom slučaju kod gotovo 2000 osoba, a indirektno kudikamo više.

"Bazični reprodukcijski indeks iznosi 5 kod delta varijante, što znači da jedan zaraženi delta varijantom može zaraziti pet osoba koje nisu cijepljene i nisu preboljele bolest. Nasreću, više od 60% odraslog stanovništva je cijepljeno, a jedan dio je prebolio, pa možemo zaključiti da bi jedan pozitivni zarazio najmanje dvije osobe, što bi značilo da smo spriječili zarazu 1784 osobe pod uvjetom da se novootkriveni pridržavaju dobivenih uputa, odnosno izolacije", pojasnio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Iz Ministarstva zdravstva u priopćenju naglašavaju da brzi testovi detektiraju osobe koji imaju višu koncentraciju virusa i time su efikasni širitelji zaraze, zbog čega je važno na vrijeme ih izolirati iz radne okoline. Nadalje, ponovna testiranja osiguravaju da i oni koji su kod jednog testiranja lažno negativni, kod sljedećeg testiranja ipak zaprime pozitivan rezultat.

Vezano uz dvojbu koja se javlja u javnom prostoru da i cijepljeni mogu prenositi zarazu, znanstveni dokazi jasno potvrđuju da cijepljene osobe imaju znatno manju koncentraciju virusa u sluznici nosa te time znatno rjeđe nego necijepljeni mogu zaraziti druge, razviti teže oblike bolesti te preminuti. I sve to uz jedan uvjet: i cijepljeni i necijepljeni jednako se moraju pridržavati epidemioloških mjera - nositi masku, prati ruke i držati fizički razmak.

"Nažalost, realnost pokazuje da u 21. stoljeću postoje ljudi koji ne vjeruju znanosti, već vjeruju glasinama. Zbog njih moramo prilagođavati sustav, ljudske i materijalne resurse te odvojiti dragocjeno vrijeme koje smo mogli posvetiti pacijentima kojima je to nužno. COVID potvrde su ključan alat u zaštiti zdravlja i života naših građana, a poglavito našeg zdravstvenog sustava. Cilj nam je smanjiti opterećenje bolničkog sustava kako bismo zadržali što veći opseg zdravstvenih usluga i dostupnost zdravstvene zaštite nezaraženim bolesnicima. Ponovno apeliram na sve necijepljene da iskoriste najefikasniju javnu zdravstvenu mjeru u povijesti čovječanstva. Cijepite se!", zaključio je ministar Beroš.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju