Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikat obrazovanja traži

Uključiti radnike u odluku o početku rada vrtića: ''Nemoguće je održavati distancu''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat obrazovanja, medija i kulture apelirao je u srijedu na ministra zdravstva Vilija Beroša da uključi odgojno-obrazovne radnike u donošenje odluke o početku rada dječjih vrtića kako bi pomogli u promišljanju provedbe odgojno-obrazovnog rada na siguran način.

Nedopustivo je da su u osmišljavanju uputa koje je donijela Hrvatska udruga medicinskih sestara zaobiđeni oni kojih se to najviše tiče i koji će provoditi i osmišljavati odgojno-obrazovni rad s djecom, poručuje sindikat u pismu koje je uputio Berošu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Popuštanje mjera Dječji vrtići otvorili su svoja vrata, roditelji dovode djecu uz nova pravila Slika nije dostupna prijave od 25. svibnja Grad Zagreb objavio upute za upis u vrtić: Prvi put provodit će se na ovaj način

Propisane mjere i postupci kojih se treba pridržavati s medicinskog kuta gledišta su dobro promišljeni, no provedivost takvih mjera vrlo je upitna u predškolskom odgoju i obrazovanju, upozorava sindikat.

''Nemoguće održavati distancu''

Različite aktivnosti u odgojno-obrazovnom radu upravo potiču interakciju među djecom i potrebu za druženjem. Posebna je situacija kod rada s djecom jasličke dobi zbog potrebe za njihovim hranjenjem i prematanjem, pri čemu je nemoguće održavati socijalnu distancu i razmak od dva metra.

Tek mali broj dječjih vrtića ima prostrane sobe, broj djece u grupama je velik (od 18 do 30, ovisno o dobi) u odnosu na Državni pedagoški standard. U grupama su integrirana djeca s teškoćama u razvoju koja trebaju posebnu pažnju i brigu. Mnogi vrtići nemaju adekvatno igralište ili vanjski prostor, kao ni prostor za roditelje, djedove i bake koji dovode i odvode djecu, napominje sindikat.

Radnici zabrinuti za svoje zdravlje

Radnici u vrtićima stoga su s pravom zabrinuti za svoje zdravlje i rad u sigurnim uvjetima. Do sada zaštitna sredstva nisu bila osigurana na adekvatan način ili ih nije bilo u potrebnim količinama, na što smo također upozoravali osnivače dječjih vrtića, kažu u pismu.

Cilj bi trebao biti preventivno djelovanje, zaštita djece i radnika, pa sada kada se sprema povratak u normalu "mora biti sve puno jasnije definirano, transparentno i toga se moraju svi pridržavati u svakom vrtiću". "Apeliramo da prije donošenja konačne odluke o radu dječjih vrtića uključite odgojno-obrazovne radnike u promišljanje provedbe odgojno-obrazovnog rada u dječjim vrtićima na siguran način", poručuje sindikat Berošu.  (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene