Obavijesti Video Pretražite Navigacija
testirano 157 zaposlenika

Dubrovačka bolnica provela serološka testiranja svojih djelatnika i radnika zračne luke: "Neki su preboljeli koronu, a da nisu bili ni svjesni"

Već neko vrijeme slušamo o serološkim testovima koji pokazuju ima li osoba antitijela koja dokazuju da je preboljela koronavirus. Prva bolnica koja je na taj način testirala sve svoje zaposlenike je dubrovačka. Osim njih provjereno je stanje djelatnika Zavoda za hitnu medicinu, ali i Zračne luke Dubrovnik.

U laboratoriju u dubrovačkoj bolnici u 10 dana obrađeno je 750 uzoraka krvi od kojih najveći broj pripada djelatnicima bolnice.

Pročitajte i ovo Testiranje na koronavirus na Zagrebačkom Velesajmu "Should I stay or should I go" Od borbe za dah do testiranja: Mislili smo da ćemo jutro provesti na Velesajmu, a onda je došao raspoloženi ''svemirac'' Kolona za testiranje na koronavirus Uvodi se novo radno vrijeme Ne smanjuju se gužve za testiranje: Pogledajte nepreglednu kolonu automobila ispred Zavoda Andrija Štampar

"Od 3,2 do 3,5 posto je bilo pozitivnih rezultata, s tim da taj postotak uključuje i one kojima je potvrđena dijagnoza. A kod asimptomatskih pacijenata postotak je bio 1,2-1,5 posto“, kaže Antonija Perović, specijalist medicinske biokemije. Dubrovačka bolnica za sada je jedina opća bolnica koja je serološki testirala sve svoje zaposlenike..

"Kada su se pojavili serološki testovi za COVID-19 mi smo bili među prvim zdravstvenim ustanovama da smo ih pribavili i započeli testiranje“, rekao je Marijo Bekić, ravnatelj dubrovačke bolnice. A serološlim testom tražilo se tko je prehodao virus, a da to nije ni znao. Najveći broj takvih bio je među djelatnicima Zračne Luke Dubrovnik odakle je na krajnjem jugu i krenuo koronavirus krajem ožujka.

"Od ukupnog broja zaposlenika testirano je 157 zaposlenika, od njih je 9 osoba preboljelo COVID-19, a da toga nisu bili svjesni. Iz preventivnih razloga oni su upućeni na testiranje iz brisa, čisto da provjerimo da nisu virozni, ali to se ne očekuje“, kaže Josip Paljetak iz ZL Dubrovnik.

Serološki testovi za sada nisu dostupni svima, a provodi ih tek nekoliko ustanova s ciljanim skupinama. Test PCR metodom građanima je dostupan:

Svi građani koji žele znati jesu li u ovom trenutku pozitivni ili negativni mogu platiti oko 1500 kuna i testirati se, za to su nadležni nastavi zavodi za javno zdravstvo.

Dobra vijest za Dubrovnik je što uskoro uzorci neće morati preko granice u Split ili Zagreb, grad će dobiti vlastiti Covid laboratorij..

"Elementi su svi u Hrvatskoj, instalacija bi trebala krenuti idući tjedan“, rekao je Bekić.

Tako Dubrovnik za Covid testiranja u potencijalnoj turističkoj sezoni neće trebati tuđu pomoć.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene