Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Savez samostalnih sindikata Hrvatske ove godine prvi put u povijesti povodom Međunarodnog praznika rada 1. svibnja organizira e-prosvjed, s obzirom na to da epidemija koronavirusa ne dopušta održavanje tradicionalne sindikalne povorke i javnoga prosvjeda.


E-prosvjed pod sloganom "Radnicima hvala – ali prvo prava" održat će se 1. svibnja na platformi Zoom od 11 do 12 sati, a prenosit će se i na stranici SSSH-a na Facebooku.

Vezani članci Iva Pem Novosel Od danas se možete cijepiti trećom dozom, epidemiologinja objasnila tko može primiti koje cjepivo: ''Imamo ljude koji to jedva čekaju'' Koronavirus, ilustracija - 2 U Hrvatskoj preminule 24 osobe, 1007 novih slučajeva: Pogledajte stanje u svojoj županiji

SSSH za Međunarodni praznik rada želi poslati poruku kako je ova kriza prilika da se jasno kaže da nema povratka na staro, da je vrijeme za novu paradigmu društvenog i ekonomskog razvoja.

U virtualnom prosvjedu radnici će svjedočiti o utjecaju krize na njihov rad i radna mjesta, a vodstvo SSSH-a govorit će o njihovim zahtjevima i viziji rada i svijeta po mjeri čovjeka i budućnosti koja nas čeka kad najgori dio epidemije prođe, najavio je taj sindikat u priopćenju.

Kriza pokazala vrijednost radnika

U prosvjedu će sudjelovati i udruge civilnoga društva koje će govoriti o drugim aspektima krize i rješenjima.

SSSH navodi da je ova kriza još jednom pokazala vrijednost svih radnika za funkcioniranje društva i naš svakodnevni život. To se odnosi na zdravstvene radnike, ali i one koji su rijetko u fokusu javnosti, a bez čijeg se rada normalan život ne može odvijati, kao što su trgovci, čistači, skupljači otpada, policajci, vatrogasci, graditelji i dr.

Mnogi im ovih dana zahvaljuju, ali radnicima su prvo potrebna bolja prava – veće plaće, bolji uvjeti rada, uključujući i bolju zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu, prava koja će se poštovati, stoji u najavi prosvjeda.

Neodrživost postojećeg sustava

SSSH naglašava da je kriza jasno pokazala neodrživost postojećeg društveno-ekonomskog sustava. Još jednom će se ogroman javni novac potrošiti na sprečavanje kolapsa ekonomije, a radnici će podnijeti dvostruku žrtvu – na svojim plaćama i radnim mjestima, ali i kao porezni obveznici.

Stoga poručuje da nova socijalna paradigma mora biti socijalno pravednija, ali i napokon ozbiljno adresirati problem ekološke održivosti našeg planeta.

SSSH poziva građane da se za sudjelovanje u prosvjedu registriraju preko ovog linka te posvjedoče o uvjetima u kojima rade i daju podršku zahtjevima za promjenom paradigme.

Po registraciji, dan prije prosvjeda građani će dobiti upute za uključenje u prosvjed. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju