Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Utjecaj epidemije

Ministri se sastali s poduzetnicima i bankarima zbog koronavirusa, Marić: ''Ni plaće ni mirovine nisu pod znakom upitnika''

Zdravko Marić, Davor Majetić i Gari Capelli
Zdravko Marić, Davor Majetić i Gari Capelli Foto: DNEVNIK.hr
U Ministarstvu financija održan je sastanak nekolicine ministara s predstavnicima hrvatskih gospodarskih udruga i institucija.

Danas su se sastali čelnici Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske banke za obnovu i razvitak i Hrvatske udruge banaka i drugih. Na sastanku su razgovarali o utjecaju epidemije koronavirusa na gospodarstvo i nadolazeću turističku sezonu.

Ministar financija Zdravo Marić rekao je nakon sastanka da sastanak pokazuje da se u ovim okolnostima šalje poruka ''da smo svi zajedno''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna upitan dogovor Koronavirus smanjuje plaće? Sindikat prosvjete odgovorio ministru: ''Mi moramo biti iza zadnjeg u nizu''

''Složili smo se da je ključni element pitanje radnih mjesta. Svi dobro pamtimo kada smo bili suočeni s velikim padom radnih mjesta i koliko je trebalo da se ta radna mjesta vrate na neku razinu. To nam je na prvom mjestu'', kazao je Marić. Dodao je da je važno i da se ''već vide obrisi mjera i iskoraka koje ćemo zajednički definirati i implementirati''.

Što se tiče samih mjera, Marić kaže da će se u narednim danima održati još sastanaka na kojima će se detaljnije razraditi mjere za očuvanje gospodarstva. ''U ovom kratkom roku jako je važan element likvidnosti'', rekao je ministar financija.

''Plaće i mirovine nisu upitne''

Kada je riječ o proračunu, Zdravko Marić kazao je da će se na periodičnoj razini objavljivati aktualni prihodi u proračunu. ''Krajem ožujka vidjet ćemo prve efekte nakon izbijanja epidemije koronavirusa. Objavit ćemo i podatke o fiskaliziranim računima koji će se moći usporediti s podacima za veljaču'', rekao je Marić.

''Moram naglasiti da smo svjesni situacije. Ona nas sve poziva na oprez, ima svoju složenost i koliko se već vide štete, one nisu katastrofične. To se odnosi i na proračun'', poručio je ministar financija. Naglasio je da se o eventualnom povećanju poreza trenutačno ne razmišlja.

''U ovom trenutku ni mirovine ni plaće nisu u ovom proračunu pod znakom upitnika. Situacija s proračunom je pod kontrolom'', istaknuo je Marić. Dodao je da nije čuo izjavu ministra Darka Horvata, koji je ranije doveo u pitanje povišice prosvjetnim radnicima.

Na pitanje je li Hrvatska spremna na scenarij sličan u Italiji, čiji stanovnici trenutačno ne moraju plaćati režije i rate kredita, Marić objašnjava se radi na tome da se radi na mogućnosti da Hrvati mogu tražiti odgodu plaćanja računa ili obročno plaćanje obveza.

Capelli: Šaljemo poruku da smo spremni

Ministar turizma Gari Capelli izvijestio je da su se na sastanku sudionici složili da se na vrijeme počelo s razmišljanjem o mjerama. ''Svi koji rade u turizmu već su počeli sa sezonskim zapošljavanjima i treninzima. Želimo zadržati tu radnu snagu, posebno one koji su državljani Republike Hrvatske'', rekao je Capelli. Dodao je da će se mjere za zadržavanje radnika uskoro realizirati.

''Dajemo i signal prema svima poslovnim partnerima izvan Hrvatske i jasnu poruku da ćemo biti pripremljeni i dati uslugu turistima koji dođu u Hrvatsku'', poručio je ministar turizma.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić rekao je da će udruge s Vladom raditi na pronalasku zajedničkog rješenja. ''Ne smijemo zaboraviti da je na prvom mjestu zdravlje, nakon toga radna mjesta i zatim poslovno očuvanje. Donosit ćemo mjere vrlo brzo'', kaže Majetić.

Dodaje da će pripremne mjere uskoro biti vani. ''Moramo poslodavcima osigurati novac za plaće. Tu su i mjere očuvanja likvidnosti poduzeća'', objasnio je Davor Majetić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene