Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat
Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat Foto: Dusko Marusic/Pixsell

Zbog otežanog praćenja epidemiološkog lanca na terenu u Rovinju se od subote privremeno obustavlja rad Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat", kako građani ne bi bili izloženi nepotrebnom riziku napuštanja svojih domova.


Ravnatelj bolnice Marinko Rade u četvrtak je priopćio da odluka stupa na snagu u subotu i zasad planirano traje do 14. travnja, a njom se poštuje odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka zbog zaštite od koronavirusa.

Vezani članci Provjedi protiv uvođenja protuepidemijskih mjera u Pragu Epidemija toliko eskalirala da se građanima ispričao i sam premijer: "Žao mi je što će mjere toliko utjecati na vaše živote. Ovo nisam mogao zamisliti" Janez Janša Janša u dramatičnom obraćanju najavio nove mjere: Zatvaraju se vrtići i hoteli, radit će samo trgovine koje prodaju nužne namirnice

"U ovom će se razdoblju, nadam se, kristalizirati epidemiološka slika, pa samim time iznova omogućiti postavljanje jasne epidemiološke trijaže pri dolasku u bolnicu", naveo je Rade i dodao da je ovo rješenje u skladu s odlukama većine specijalnih bolnica u Hrvatskoj.

Istaknuo je kako je situacija s virusom ozbiljna te je svatko pozvan na odgovornost, a rovinjska bolnica još je uvijek "koronavirus free", što će omogućiti da u iznimno kratkom roku ponovno otvori vrata kada se širenje koronavirusa stavi pod nadzor. Napomenuo je kako je ovo tek drugi put u povijesti rovinjske bolnice da zatvara svoja vrata.

Naime, uoči Prvog svjetskog rata tadašnji ravnatelj Enoch Zadro zatvorio je današnju bolnicu, tada Morsko lječilište Grada Beča "Marija Terezija", a djeca su tada morala napustiti Rovinj i otići u mjesta diljem Austro-Ugarske Monarhije gdje su imala prijavljena prebivališta.

Nakon završetka rata, u travnju 1919. godine na inicijativu ravnatelja Zadre i po odluci Komesarijata u Trstu, bolnica je ponovno počela s radom. (Hina)