Dezinfekcija ruku
Dezinfekcija ruku Foto: Afp

Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je preporuke za osobe u samoizolaciji, kojih je u Hrvatskoj trenutačno gotovo 9000.


Iz Ravnateljstva civilne zaštite izdane su preporuke za osobe kojima je određen zdravstveni nadzor u kućnoj samoizolaciji. Preporuke su objavljene i na društvenim mrežama.

Vezani članci Dragomira Majhen s Instituta Ruđer Bošković i Viktorija Bednjanec Znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković otkrila što se zna o ruskom cjepivu: "Kad dođem na red cijepit ću se bilo kojim cjepivom" Nacionalni stožer civilne zaštite Na presici Stožera o ispraćaju Bandića: "Organizator je najavio da će sve biti u skladu s mjerama. To je odgovoran pristup"

Osim informacije da se telefonski broj nadležnog epidemiologa može dobiti pozivom na broj 112, iz ravnateljstva podsjećaju da: nije dopušteno izlaziti iz kuće, svakodnevno je potrebno kontaktirati s nadležnim epidemiologom te mjeriti tjelesnu temperaturu ujutro i navečer.

Iz ravnateljstva upozoravaju da treba obratiti pažnju na pojavu simptoma respiratorne infekcije, poput visoke temperature, kašlja i otežanog disanja te je nužno redovito pranje ruku sapunom ili hidroalkoholnom otopinom.

Nužno je redovito čišćenje i dezinficiranje predmeta i površina u prostorijama u kojima borave osobe u samoizolaciji te provjetravanje prostorije. Samoizolirane osobe trebaju koristiti zasebnu posteljinu, ručnike i pribor za jelo.

Osobama u samoizolaciji potrebno je osigurati odvojenu sobu i odvojeno korištenje kupaonice, a u slučaju potrebe za odlaskom u zdravstvenu ustanovu prethodno se treba javiti telefonom liječniku obiteljske medicine.

Podsjetimo, sve one koji se ne budu pridržavali pravila kućne samoizolacije očekuju visoke kazne u iznosima od 8000 do 120.000 kuna. U samoizolaciji je, prema posljednjim podacima, oko 9000 ljudi.