Obavijesti Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Capak komentirao odluku EMA-e o AstraZeneci i rizike za žene mlađe od 55 godina: "Razmatramo tu situaciju, bit ćemo vrlo oprezni po tom pitanju"

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je odluku EMA-e koja je procijenila da je cjepivo AstraZenee sigurno, a osvrnuo se i na epidemiološku situaciju u zemlji. S njime je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, komentirao je odluku EMA-a koja je procijenila da je cjepivo AstraZenece sigurno, ali pozvala na oprez.

''EMA je bila vrlo precizna. Dobrobiti cijepljenja su puno veće od rizika i cjepivo nije povezano s tromboembolijama, ali nisu potpuno isključili mogućnost vezano uz pojavu disemenirane intervaskularne koagulacije, odnosno koagulaciju u svim krvnim žilama u tijelu i pojavu tromba u venskim sinusima mozga jer se pokazalo da je rizik na 20 milijuna cijepljenih nešto veći od očekivanog prije nego se počelo cijepiti, i to posebno za žene mlađe od 55 godina'', kazao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NASTAVLJA SE BORBA Beroš nakon odluke EMA-e o cjepivu AstraZenece: ''Ovo ne smije biti razlog opuštanju. Pokažimo da znamo i možemo bolje''

Na pitanje bi li onda preporučio ženama mlađima od 55 da se cijepe AstraZenecinim cjepivom, Capak je kazao da ''EMA naglašava da je za te žene veća dobrobit nego što je rizik''.

''Sad će biti na zemljama članicama da vide koje bi bile eventualne promjene politike cijepljenja. O tome će sutra razgovarati drugi odbor, koji se bavi opisom lijeka'', kazao je.

"Mi za sada razmatramo tu situaciju, bit ćemo vrlo oprezni po tom pitanju. Ukoliko bude čvršći zaključak o tome da postoji povezanost između disemenirane intervaskularne koagulacije, sasvim sigurno ćemo razmotriti mogućnost da damo preporuku koja će ograničiti - ili dati određene preporuke - za žene mlađe dobi, ali u ovom trenutku ne možemo donijeti takvu odluku jer i EMA i mi još uvijek razmatramo tu mogućnosti'', rekao je Capak.

Cijepljenje jednom dozom?

Kada je riječ o cijepljenju jednom dozom cjepiva, ravnatelj HZJZ-a kaže da je takva odluka ''odgovornost nacionalnih tijela''. ''EMA-e je razmatrala tu mogućnost i smatraju da nema dovoljno dokaza da bi se donijela takva regulatorna odluka. Mi ćemo razmotriti situaciju i mislimo da će prva naša regulatorna odluka biti da one koji su preboljeli cijepimo jednom dozom'', rekao je.

Capak kaže da žarišta u Hrvatskoj nema, no da su zaprimljene dojave da je u školama zaraženo nešto više djece.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene