Jedna od crvenih korona točaka na karti Europe je Varaždinska županija. U toj regiji ima najviše novooboljelih na 100.000 stanovnika unutar 7 dana.


U Varaždinskoj županiji tjednima krivulju ne uspijevaju izravnati. I dalje raste broj novooboljelih. O situaciji reporterka Dnevnika Nove TV Karla Trstenjak razgovarala je s ravnateljem Opće bolnice Varaždin, doktorom Nenadom Kudelićem.

Vezani članci Korona, ilustracija Povratak maski? Pripremaju se za novi pandemijski val, uskoro i koncept borbe protiv korone Analiza uzoraka na koronavirus, ilustracija Preminulo još šest osoba: Raste broj novozaraženih, sve više ljudi s koronom u bolnici

Rekao je kako situacija u bolnici nije dobra. "Trenutačno imamo 182 COVID pozitivna pacijenta, 14 ih je na respiratoru. U posljednja 24 sata umrlo je 6 pacijenata, od toga je pet bilo na respiratoru. Sve su to bile teške kliničke slike, teške upale pluća", kaže Kudelić. 

Pred bolnicom su već spremni šatori, ali ravnatelj naglašava kako oni nisu predviđeni kao zamjena za stacionarni smješaj već za pacijente u tranzitu. 

"Velik je pritisak na objedinjeni hitni prijem. Prvi će pacijenti u šatore već sutra", rekao je. 

Naglašava kako već tjednima postoji problem s kapacitetima. 

"Računali smo sa kapacitetom 100 do 110 pacijenata, povećali smo kapacitete i zato selili pacijente i trenutni kapacitet je 230, ali je jednako toliko drugih pacijenata koji nemaju koronu zakinuto za pružanje adekvatne zdravstvene zaštite. Zdravstveni sustav se primarno bavi COVID infekcijom i mi se zapravo bavimo posljedicama ove epidemije, ali ne i uzrokom. Mi smo u Varažinskoj županiji tražili jače mjere, jer ove koje jesu su nedostatne i ako se nešto pod hitno ne promjeni, sustav će se urušiti", poručuje dr. Kudelić. 

Naglašava i kako je potreban dodatni kadar jer je u varaždinskoj bolnici više od 60 zdravstvenih djelatnika izvan pogona zbog infekcije ili samoizolacije. 

"Ipak mobilizirano je 10 medicinskih sestara putem Ministarstva zdravstva. Potrebno je pojačanje sa stručnim specijaliziranim kadrom s kojim niti jedna bolnica ni raspolaže", rekao je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju