Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mogući scenarij

Rad državnih službenika od kuće? Predstavnica sindikata: "Izvedivo je, ali..."

Od ponoći na snagu stupaju nove mjere u borbi protiv epidemije. Spominje se i mogućnost da i državni i javni službenici rade od kuće. Situacija im ne bi bila novost, ali...

Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica večer uoči novih mjera prošetala je centrom Zagreba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon više mjeseci Na popis dodajte negativan test: Nakon popuštanja mjera Slovaci pohrlili u šoping, u crkve, frizerske salone Slika nije dostupna 'Kamen, krš i maslina' VIDEO Koronaparty uz hit Mate Bulića usred Zagreba: "Sve mjere ispadaju farsa. Što da mislimo mi koji ih se pridržavamo?"

"U nekoliko kafića čije su grijane terase tradicionalno subotom navečer uvijek pune nema ljudi koliko je to prije koji tjedan znalo biti. Terase su praznjikave. Inače, dobra vijest je da je Svjetska zdravstvena organizacija objavila kako su stroge mjere po Europi ipak dovele do blagog pada tjednih slučajeva", rekla je.

Kao jedna od mjera u Hrvatskoj spominje se i rad državnih i javnih službenika od kuće. Reporterka Sanja Vištica o toj je mogućnosti razgovarala s Ivom Šušković iz Sindikata državnih i lokalnih službenika koja kaže da je to izvedivo.

"Mi smo još tijekom listopada uputili apel Vladi da se reorganizira rad u državnim tijelima i da se visokorizičnim skupinama državnih službenika omogući i rad od kuće. Kako su to brzopotezno organizirali u proljeće, mislimo da je izvedivo, naravno ako poslodavac uzme u obzir i da se tim ljudima kojima se omogućava rad od kuće osiguraju i sredstva jer rad podrazumijeva i sredstvo za rad. Mislimo da bi Vlada u ovom trenutku, ako donese takvu odluku, trebala biti spremna i osigurati im sredstva za rad, ako budu radili od kuće", kaže Iva Šušković.

O iskustvima iz prvog vala kaže kako se radilo u timovima, ali je bilo i problema.

"Neki su u proljeće pozvani na rad od kuće, radilo se u timovima, ovisno o broju zaposlenih u tom tijelu. Bilo je tu i problema, obzirom da su neki uredski službenici u tom trenu radili od kuće, ali u nedostatku osnovnih sredstava za rad, na primjer, pravnik koji isporučuje nekakve dopise, trebao bi ih isprintati, nema skener, nema printer pa ih šalje natrag kolegama koji jesu na radnom mjestu, to onda prolongira i taj rad i rokove koje oni trebaju poštivati. Nekako su se snalazili, ali možda u ovom trenu da je Vlada spremnija na ovakvu organizaciju rada", ističe Šušković.

Iz Stožera su danas rekli i kako će sva nezakonita okupljanja biti sankcionirana i da je realno da će se angažirati veći broj djelatnika da sve to kontroliraju.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene