U ponedjeljak će se potpisati odluka o mobilizaciji zagrebačke Arene, a potom će se početi unositi i kreveti. Već sada se zna - bit će dvije etaže. Do srijede ili do četvrtka Arena će biti u potpunosi spremna.


Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus javlja da će biti, za prvu ruku postavljeno 270 kreveta na gornju i 150 na donju etažu.

Bude li potrebe još 350 kreveta bit će postavljeno na parter. Pacijenti će hitnom pomoći dolaziti na istočni ulaz Arene.

Zdravstveni radnici radit će u dvije smjene po 12 sati. Predviđeno je za svaku smjenu 12 liječnika i 24 medicinske sestre. Arena bi trebala biti do srijede ili četvrtka u potpunosi spremna.

O utjecaju pandemije na ljude

Psihologinja s Filozofskog fakulteta koja je i radila istraživanje utjecaja pandemije na ljude, prof.dr.sc. Gordana Kuterovac Jagodić, za Dnevnik Nove TV kazala je da je ovo sve prvobitno izgledalo kao kratkotrajni stres kojim ćemo se pojačanim psihičkim mehanizmima suočavanja lako suočiti.

"Međutim, ovo je prešlo u kroničan stres koji traje već osam mjeseci. Vjerojatno se kod nekih ljudi uz anksioznosti javljaju postupno i određeni depresivni elementi jer se osjećaju nemoćni pred epidemijom", rekla je Kuterovac Jagodić.

"Imamo tri skupine ljudi. Većina ih se zabrinjava, zabrinjava ih ovaj svakodnevni porast zaraženih, teško oboljelih i preminulih građana pa se nastoje pridržavati svih mogućih mjera i na neki način održavati normalan život", dodala je.

Određena grupa negira ozbiljnost situacije

Navodi da imamo i one koji su jako prestrašeni pa su se povukli. "Imamo i treće koji u ovoj situaciji negiraju ozbiljnost situacije, poriču potrebu da se koriste zaštitna sredstva i na taj način otežavaju svima drugima suočavanje s ovom situacijom", objasnila je Kuterovac Jagodić.

"Mislim da je potrebno nekako se zamisliti, trebaju se zapitati kako je u tuđoj koži. Neka se zapitaju kako bi bilo provesti više noći, ne na koncertu ili na sportskoj priredbi, nego bolestan u Areni. Nije dobro ljude plašiti, ali treba shvatiti da se malim mjerama može kapitalizirati ubrzo naš trud", objasnila je Kuterovac Jagodić.

Slika nije dostupna Pljušte reakcije na HUBOL-ov poziv liječnicima iz Sabora da se vrate svom pozivu: "To je neprimjereno"

Slika nije dostupna Mobilizira se zagrebačka Arena za oboljele od korone: Beroš objasnio koje će se pacijente tamo smjestiti i tko će ih liječiti

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju