Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kršila javni red i mir

Incidenti zbog COVID potvrda: Policija je učiteljicu iz Slavonskog Broda prije privođenja više puta upozorila. Zna se i koja sankcija joj slijedi

Aktualno Galerija Covid potvrda - 1 Covid potvrda - 1 Foto: DNEVNIK.hr Covid potvrda - 2 Covid potvrda - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Covid potvrda - 3 Galerija 1/3 >>
Ni danas nije prošlo bez incidenata zbog COVID potvrda. U Slavonskom Brodu privedena je učiteljica koja je kršila javni red i mir te nasilno pokušavala ući u školu. I dok kršenja ima diljem zemlje, nije jasno kakve bi trebale biti sankcije. Zato je premijer danas najavio novi zakonski okvir koji će ih omogućiti.

Zbog učiteljice ispred škole u Garčinu kod Slavonskog Broda - intervencija policije. Nije imala COVID potvrdu, pa je počela narušavati javni red i mir te nasilno htjela ući u školu. Iz policije kažu kako je dobila nekoliko upozorenja prije privođenja. O slučaju bruji cijeli Slavonski Brod.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Brojke opet rastu, Božinović otkrio čeka li nas povratak COVID potvrda: ''Uvijek smo vodili računa...'' Slika nije dostupna KORONA I DALJE VREBA Nova odluka o COVID potvrdama: EU donio važno pravilo koje će vrijediti do sredine iduće godine

"Država mora odrađivati svoj posao. Ako je takav zakon, mislim da je to u redu", mišljenja je jedna sugrađanka.

"Možda nisu trebali baš tako postupiti, ali ne vidim drugog načina kako se to moglo riješiti", kaže drugi sugrađanin.

"Pitanje je, recimo ti koji sad filozofiraju i neće se cijepiti, ako se ne daj Bože razbole, tko će njih liječiti? Kud će se okrenuti?", pita se stanovnik Slavonskog Broda.

Protiv učiteljice će ići prekršajna prijava. No nije ovo jedina škola u kojoj zaposlenici nisu imali COVID potvrde i gdje je dolazila i policija. Iz sindikata Preporod kažu - o otkazima se još ne govori.

"To i ne može, procedura je takva da treba nekoliko radnih dana ne pojaviti se na poslu i tek onda ide upozorenje pred otkazivanje ugovora o radu", pojašnjava Željko Stipić iz sindikata Preporod.

Ministar nije za otpuštanja ni drakonske mjere.

"Ne mislimo da treba sad staviti zaštitare i policajce i izbacivati ljude, ali određene mjere se moraju iznaći, pronaći i provesti", kaže Radovan Fuchs, ministar obrazovanja.

Ne zna se ni kakve će sankcije biti za ukupno 19 službenika koji nisu imali COVID potvrdu - i koje su sinoć na graničnoj postaji Trilj podržali prosvjednici pa i sinjski gradonačelnik Miro Bulj. U Splitsko-dalmatinskoj policiji još razmatraju opcije.

Na pitanje što će biti s njima ako policajci sutra ne budu dolazili, idu li doma i nikome ništa, Slobodan Marendić, načelnik PU splitsko-dalmatinske odgovara: "Nisam rekao nikome ništa, nego ćemo naći zakonit i legalan način da policajcima pošaljemo pravu poruku."

Jer opće upute za sve poslodavce nema. Ministar Aladrović kaže tek da su oni koji se ne žele testirati njihova odgovornost. Pa je zato premijer danas prelomio - traži zakonski okvir za sankcije.

"Zato očekujem i prijedloge promjena zakona i sankcije, prekršajne sankcije za one koji misle da su tako jako pametni i pametniji nego što je većina ljudi u svijetu", poručio je Andrej Plenković.

Zaposlio je ministre koji su počeli brusiti detalje.

"Sad ne bih otkrivao detalje, ali u okviru Zakona o sustavu civilne zaštite i Zakona za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti će se tražiti rješenje", najavio je ministar Ivan Malenica.

Iz Mosta likuju - kažu upravo su na to upozoravali.

"Priznao je da naš zakonski poredak ne poznaje ovu situaciju pa ni ne može sankcionirati one koji ne slušaju mjere Stožera", rekla je zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić.

Dok se raspravlja o onima koji potvrde ne žele imati, većina ih ima. U protekla dva dana testirano je 64.462 ljudi, a više od 1411 ih je bilo pozitivno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene