Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gošća Dnevnika Nove TV

Markotić objasnila zašto novozaraženi koronavirusom sada imaju sve teže oblike bolesti

Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus je o većim zadacima za lokalne stožere, ali i kliničkoj slici oboljelih razgovarala s ravnateljicom Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", prof. Alemkom Markotić.

Do prije 4, 5 dana većina pacijenata zaraženih koronavirusom bila je s blagim ili srednje teškim oblicima bolesti. U posljednjih nekoliko dana liječnici su primijetili malo teže oblike. Evo kako to objašnjava prof. Alemka Markotić.

Pročitajte i ovo Alemka Markotić Komentirala i cijepljenje Alemka Markotić otkrila što misli o uvođenju propusnica. Ima poruku i za blagdane: "Trebamo širiti ljubav, a ne poslati viruse" Alemka Markotić Razmjena iskustava Markotić nakon sastanka u Varaždinu: ''Nije dobro da se stvara panika ili krive percepcije o broju umrlih''

"S povećanim brojem bolesnika dolazi određeni postotak onih koji imaju teže oblike bolesti. Sad se dob zaraženih povisuje, a dosad je prosječna dob zaraženih bila niža, zbog mladih koji obično imaju blaži oblik. Sada očekivano imamo teže oblike, a i u nastavku očekujemo više onih s težim oblicima", kaže Markotić i poručuje mladima koji su moguće bili izloženi zarazi da ne budu u kontaktima sa starijima. 

Profesorica Markotić smatra da je sada važno da se pripremimo za jesen i zimu kada će biti veći broj respiratornih infekcija te da na terenu bude sve spremno kao i da lokalni stožeri do kraja sezone imaju situaciju pod kontrolom. 

"Važno je da se odmah i brzo dojave nova žarišta", ističe prof. Markotić. 

Komentirala je i liječenje plazmom, koje je američki predsjednik Donald Trump nazvao povijesnim, te kazala kako u liječenju plazmom nema nekih spektakularnih rezultata. 

"Ipak treba i to liječenje uzeti u obzir u nekim težim slučajevima, treba pokušati sa svim", smatra Markotić. 

Osvrnula se i na prvi dokazani slučaj ponovljene zaraze koronavirusom u svijetu, točnije u Hong Kongu. 

"Sve je moguće, to je za sad jedan dokazan slučaj na 23 i pol milijuna ljudi. Koliko znam, čovjek nema simptome, a bolest je slučajno detektirana. Riječ je i o drugačijem virusu, neke 24 mutacije ima ova nova zaraza, a to može biti jedan od razloga. Izgleda da virus ostavlja dosta solidnu imunost neko vrijeme, za očekivati je da veći postotak ljudi biti zaštićen ili da neće imati teže simptome u slučaju nove infekcije", kaže Markotić. 

Kazala je i kako se sada smatra da nakon dva tjedna zaraženi nemaju neku sposobnost širiti virus.

"Prema važećim preporukama ne trebaju testiranje i nakon dva tjedna samoizolacije mogu nastaviti s normalnim životom", kaže Markotić.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene