Premijer Andrej Plenković održao je videosastanak s predstavnicima Stožera civilne zaštite RH, svim županima te čelnicima županijskih zavoda za javno zdravstvo oko borbe protiv COVID-19 i distribucije nadolazećih doza cjepiva.

Galerija Premijer Andrej Plenković Andrej Plenković Ministar zdravstva Vili Beroš +1 Ministar zdravstva Vili Beroš

Premijer Plenković održao je videosastanak s predstavnicima Stožera civilne zaštite RH. Sastanku su prisustvovali i ministar zdravstva Vili Beroš, župani te čelnici županijskih zavoda za javno zdravstvo.

Vezani članci Ilustracija Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje po županijama Ilustracija Nova odluka EMA-e: Prilagođeni Pfizerov booster preporučen protiv zadnjih varijanti omikrona

Tema sastanka bila je borba protiv COVID-19 i distribucija nadolazećih doza cjepiva.

Nakon sastanka ministar Beroš je kazao kako imamo porast oboljelih, ali očekuje da će za nekoliko dana taj broj biti manji, jer smo sada imali blagdane. Kazao je da su sa županima razgovarali o novim mjerama te o daljnjem tijeku cijepljenja, jer se očekuju dolazak novih količina cjepiva. "U ovom tjednu očekuje se još 100 tisuća doza", rekao je Beroš.

Na novinarsko pitanje hoće li biti promjena zbog vijesti dužnosnika EMA-e o AstraZeneci, Beroš je kazao kako treba pričekati službeno mišljenje EMA-e. "Sve opcije su na stolu, ali da bismo postupali moramo dobiti jasnu i neupitnu informaciju od EMA-e." Naveo je i da se ne smiju zanemariti stručni inputi o cjepivu AstraZenece, ali i ponovio da se čeka EMA.

Krunoslav Capak, šef HZJZ-a, također je istaknuo da se čeka da EMA da svoje konačno mišljenje te koje su konačne regulatorne mjere. "Teško da će se odlučiti za suspenziju, moguće je da će se mijenjati preporuke za korištenje cjepiva."

Što se tiče donošenja mjera na razini županija, kazao je kako su razlike u incidenciji velike te su savjetovali županijama da ako imaju visoku stopu incidencije predlože strože mjere. Sve južne županije su u toj kategoriji, kao i Karlovačka županija, a predložit će ih i Zagrebačka županija.

Naveo je kako se cjepivo distribuira po županijama u proporcionalnoj mjeri, uz izuzetak Sisačko-moslavačke, gdje odlazi nešto više cjepiva. Dodao je i kako su razgovarali da se ne čeka s trećom fazom cijepljenja, jer Hrvatskoj dolaze nove doze cjepiva te ih treba potrošiti.

Beroš je kazao da se, što se tiče dugova veledrogerijama, još ne promišlja o povećanju doprinosa za zdravstvo. "Ministar Marić je u nekoliko navrata ostavio mogućnost dodatnih sredstava koje bi osigurali dodatno financiranje veledrogerija, odnosno dugova u zdravstvenom sustavu." Kazao je da su dugoročna rješenja u nadležnosti Vlade te ponovio kako je zbog rješavanja COVID problematike troškovi veliki.

Dodao je kako smatra da neće biti problema u opskrbi bolnica lijekovima, ni nakon isteka roka od deset dana, za kada je prevdiđen novi sastanak s veledrogerijama. "Vlada radi nevjerojatne napore da stabiliziramo opksrbu lijekovima, sve to košta. Dubrava je svijetli primjer svega toga. I danas se razgovara o još jednoj jedinici, u bolnici Sestara Milosrdnica. Tu su i prekovremeni sati koji se trebaju isplatiti."

Istaknuo je kako je dostupnost lijekova jako velika. "Činjenica je da kao društvo moramo razmisliti o pravcu kretanja, smanjenje prava nije opcija. Rješenje je u racionalizaciji." Ponovio je kako je do problema došlo i usklađenjem sa zakonodavstvom EU-a, kada su prekovremeni sati izazvali poteškoće. "To treba svaki ravnatelj odrediti, da se prekovremeni sati određuju samo kad je to stvarno potrebno. Prekovremeni sati nisu način za povećanje plaće."

"Dugovi prema veledrogerijama se ne povećavaju na račun naručivanja novih lijekova nego zato što bolnice ne mogu poslovati normalno pa onda izaberu da će nekome platiti kasnije da bi mogli isplatiti plaće liječnicima i medicinskom osoblju. I to bi trebalo biti temelj novih Vladainih promišljanja o zdravstvenoj politici", rekao je Beroš.

U utorak je gotovo dvostruko više umrlih u odnosu na prošli tjedan, a zabilježeno je 735 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Ranije je objavljeno da se u KB Dubravi otvara peta jedinica intenzivnog liječenja. Liječnici upozoravaju da je trenutno hospitalizirano 268 bolesnika, a taj broj svakodnevno raste.

Na respiratoru je 23-godišnji mladić bez komorbiditeta, a stižu im i oboljeli koji su primili jednu dozu cjepiva.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju