Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od ponoći strože mjere

Predsjednik Milanović o epidemiji koronavirusa: "Mi nismo u ratu. U krizi smo koja će proći kroz koji mjesec"

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović obratio se javnosti o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

Od ponoći će biti na snazi mjere zabrane javnih okupljanja i obustave rada ugostiteljskih objekata, trgovina, uslužnih djelatnosti, objavljeno je na presici nacionalnog stožera civilne zaštite.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

Dosad je u Hrvatskoj 89 slučajeva zaraze koronavirusom, a među zaraženima je i devet liječnika.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović tim se povodom obratio javnosti.

"Danas sam potpisao odluku o davanju većih ovlasti Nacionalnom stožeru civilne zaštite. Molim vas da se odluka stožera pridržavamo", kazao je i dodao da je pridržavanje odluka razlika između života i smrti.

"Nismo podlegli niskim osjećajima ni panici. Dva mjeseca nakon što je pandemija započela, neke stvari znamo bolje i dobro je da ih utvrdimo. Ona fatalno pogađa naše starije. Naše je da djelovanjem i nedjelovanjem zaštitimo naše majke i očeve, bake i djedove, babe i didove koji su nas dizali. To je naša ljudska obaveza", istaknuo je i dodao da Hrvatska radi sve što i ostale zemlje.

"Ova kriza je nova, ovo nije španjolska gripa otprije stotinu godina. Mi znamo koga ova bolest napada i mi ih moramo zaštititi", kazao je Milanović.

"Mi nismo u ratu jer ratuju ljudi protiv ljudi. U krizi smo koja će proći kroz koji mjesec, no posljedice, one ekonomske, će ostati. Pitanje je u kojem trenutku ćemo moći otvoriti granice. Ova kriza će završiti sa štetom, ali i lekcijom", naveo je i dodao da podržava sve mjere koje su donesene te da će se one vremenom mijenjati.

"Ohrabruje me što radimo manje-više sve zemlje koje nas okružuju, bogatije zemlje u EU, pa se i tamo potkradaju pogreške. Tome nismo podlegli", kazao je i dodao da je zahvalan zdravstvenim djelatnicima koji isto tako mogu biti zaraženi.

Smatra da nema jedinstvene prakse oko testiranja. "Ovaj sistem drži solidne rezultate i smatram da ga se trebamo držati", dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene