Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslali ozbiljno upozorenje

Obiteljski liječnici pucaju po šavovima: "Ne uđu li mladi doktori u ordinacije, neće imati tko liječiti građane u Hrvatskoj"

Vikica Krolo i Sofija Preljvukić - 1
Vikica Krolo i Sofija Preljvukić - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vikica Krolo i Sofija Preljvukić - 1 Vikica Krolo i Sofija Preljvukić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vikica Krolo i Sofija Preljvukić - 2 Vikica Krolo i Sofija Preljvukić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vikica Krolo i Sofija Preljvukić - 3 Vikica Krolo i Sofija Preljvukić - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vikica Krolo i Sofija Preljvukić - 4 Galerija 1/4 >>
S početkom rada vrtića i škola postavlja se pitanje još veće opterećenosti liječnika obiteljske medicine.

Predsjednica KoHOM-a i zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore, dr. Vikica Krolo za Dnevnik Nove TV kazala je što to znači za liječnike obiteljske medicine.

Pročitajte i ovo Jasna Vučak negoduju Liječnici o testiranju u ambulantama: "U situaciji u kojoj se traži da korona bude prva stvar kojom ćemo se baviti, ako ne i jedina - što će biti s pacijentima?" Nataša Ban Toskić Znam gdje živiš... Kaos s AstraZenecom, liječnici primaju prijetnje: "Zadnja dva dana gotovo 50 posto pacijenata odustaje"

Kako je kazala - u slučaju oboljenja djece, ispričnicu će im pisati pedijatri i liječnici obiteljske medicine, kao i u svim slučajevima akutne bolesti. "Roditelji imaju pravo na njegu svojeg djeteta ako je dijete akutno bolesno", dodala je Krolo.

Navodi da su liječnici obiteljske medicine i do sada obavljali sve zadatke koji su bili pred njima.

Pucaju po šavovima

"Liječnici obiteljske medicine i do sada su obavljali sve zadatke pa će i ove zahtjeve povećane obaviti makar nam je i sada teško i pucamo po šavovima. Kad dođe jesen, sigurna sam da ćemo i ostale sve zadatke obaviti", objasnila je Krolo.

Tijekom lockdowna bilo je kritika epidemiologa za liječnike koji nisu prihvaćali COVID pacijente. Krolo smatra kako je potrebno naglasiti da liječnici obiteljske medicine, uz epidemiju COVID obavljaju i sve druge poslove i liječe pacijente od svih drugih bolesti.

"Do sada i za vrijeme lockdowna su liječnici obiteljske medicine radili puno radno vrijeme, radili su svih sedam dana u tjednu. Dežuraju u COVID ambulantama i posebna dežurstva obavljali nedjeljom i praznicima. Mi smo bili sve ovo vrijeme dostupni pacijentima, nismo bili zatvoreni do kraja", kazala je Krolo.

Promijenio se oblik komunikacije s pacijentima

Navodi da se promijenio način komunikacije i obrade pacijenata.

"Većinu pacijenata smo tražili da ne dolaze fizički i ne stvaraju gužve u ordinacijama zbog njihove sigurnosti. Otvorili smo sve komunikacijske kanale prema pacijentima - telefonske, mailove, mobitele da bi bili dostupni naćim pacijentima", rekla je Krolo.

"Zbog toga mi nismo imali smanjeni broj pacijenata, imali smo samo smanjeni broj fizičkih dolazaka u ordinacije, ali broj kontakata u našem radnom danu i dalje je bio veliki", dodala je Krolo.

Liječnici odlaze iz Hrvatske

Za broj liječnika kaže kako je od 2013. godine otišlo gotovo 1000 liječnika iz Hrvatske.

"Isti toliki broj je pripremio papire za odlazak iz Hrvatske. Što se tiče liječnika obiteljske medicine, i nas je sve manje. U par godina je stotinjak liječnika manje, sad nas ima oko 2200. Trideset posto, skoro 700 liječnika, je pred mirovinom u sljedećih pet godina", objasnila je Krolo.

"Ne uđu li mladi u ordinacije obiteljske medicine, nećemo imati dovoljno liječnika za liječenje naših građana", upozorila je Krolo.

Kaže da su liječnici zaista opterećeni.

"Liječnici su i sada opterećeni. Mi imamo 100 do 150 kontakata dnevno. Sigurno će jesen biti teška jer očekujemo i druge akutne vizore i bolesti. Sigurna sam da ćemo dati sve od sebe kao i do sada", navodi Krolo.

Sastanak s ministrom Berošem

Za sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošem kaže kako je glavna tema bila - kako privući mlade liječnike na specijalizaciju obiteljske medicine koje se pripremaju.

"Zatražili smo od ministra Beroša da on u svojim ekspertnim skupinama i Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva svakako uključi i liječnika iz primarne zdravstvene zaštite jer on za sada, uz svoje savjetnike, nema niti jednog liječnika iz primarne zdravstvene zaštite, iz prakse", kazala je Krolo.

Navodi da se u sljedećem petogodišnjem planu koje je Ministarstvo zdravstva donijelo predviđa 504 specijalizacija za sljedećih pet godina iz obiteljske medicine.

"Teško je privući mlade doktore da uzmu tih 500 specijalizacija. To je svakako jedan dobar broj, ali i dalje nedovoljan. Liječnici koji su u praksi, koji sada rade, ponudili su se ministru da ga savjetuju kako privući mlade liječnike na specijalizacije jer ja sam sigurna da jedino mi to znamo", zaključila je Krolo. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene