Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaraza se širi

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji, Subotičanin doputovao iz Mađarske: "Očekujemo još slučajeva"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija je potvrdila prvi slučaj koronavirusa. Zaraženi muškarac doputovao je iz Mađarske.

43-godišnji muškarac iz Subotice prvi je oboljeli od koronavirusa u Srbiji. Blic javlja da je nedavno došao iz Mađarske. Muškarac je s temperaturom 37,4 smješten u izolaciju.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Koronavirus - ilustracija - 5 Umrle dvije osobe Veći skok novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježen u još jednoj susjednoj zemlji

Nalazi se u izolaciji u bolnici u Subotici. Uzeti su uzorci svih osoba s kojima je bio u kontaktu. Njegova sestra u Budimpešti kod koje je boravio imala je virusnu upalu pluća.

Srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar na izvanrednoj konferenciji za medije kazao je da nema mjesta panici. Pozvao je muškarce starije od sedamdeset godina koji su kronični bolesnici da izbjegavaju javni prijevoz i velike grupe ljudi.

Lončar je istaknuo da se zaraženi muškarac ponašao iznimno odgovorno, te da je izolirao djecu tako što ih je poslao kod bake i djede na selo, a njegova je supruga ostala uz njega. Pozitivan test na koronavirus stigao je u noći na petak.

"Srbija je spremna, sve što struka nalaže mi ćemo odraditi. Nema razloga za paniku", dodao je. "Ovo je globalni problem, virus nema putovnicu i ne poznaje državne granice", upozorio je Lončar.

Naveo je da su liječnici epidemiolozi u Srbiji već stupili u kontakt s onima koji su radili s oboljelima i pomagali u njihovu oporavku te da su spremni pomoći svakom zaraženom.

Nova, ali očekivana situacija

"Ovo je nova situacija, ali potpuno očekivana. Očekivali smo da će se dogoditi u Beogradu, ali nije. Pacijent se sam javio s tegobama, posumnjano je, bez obzira na to što nije bilo prije dijagnosticiran koronavirus u Mađarskoj, i on je testiran. Poduzete su sve potrebne mjere", kazao je epidemiolog dr. Predrag Kon.

"Imat ćemo veći angažman epidemiološke službe koja mora pronaći njegove kontakte i staviti ih pod nadzor i, eventualno, kućnu karantenu. Osobe koje budu stavljene u karantenu moraju shvatiti da moraju zaštititi ne samo sebe nego i ljude u svojoj okolici", dodao je i naveo da se očekuje pojavljivanje drugih slučajeva na drugim mjestima.

"Nastavljamo živjeti kao i do sada, nema nikakve promjene. Pojedini dijelovi zdravstvenog sustava bit će žestoko opterećeni zbog pronalaska kontakata, no trenutačno ih nema puno jer se oboljeli samostalno stavio u izolaciju. Situacija nije ozbiljno promijenjena, pratimo ju i za sada mislim da je stvar pod kontrolom", istaknuo je Kon.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene