Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obavijest i Centru socijalne skrbi

Policija podnosi kaznene prijave zbog sramotnog transparenta pred crkvom, u svemu sudjelovala i maloljetna osoba

Don Josip Delaš
Don Josip Delaš DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Don Josip Delaš Galerija 1/1 >>
Splitska policija provela je kriminalističko istraživanje nad osobama koje su u nedjelju navečer nakon incidenta pred crkvom na Sirobuji i napada na novinarke, na platou ispred crkve istaknule transparent potpore tamošnjem župniku na kojem je bio neprimjereni sadržaj.

Splitska policija priopćila je da je istragom utvrđeno da je 13 osoba, od kojih je jedna maloljetna, koristilo pirotehnička sredstva i prekršilo Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja.

Za maloljetnu osobu koja je prekršila odluku Stožera izvješće će se proslijediti i nadležnom Centru za socijalnu skrb, stoji u priopćenju.

Osim kršenja odluke Nacionalnog stožera, dvojicu muškaraca u dobi od 24 i 43 godine sumnjiči za kršenje javnog reda i mira, i to 24-godišnjaka za isticanje zastave sa simbolom slova ''U“, a 43-godišnjaka za isticanje natpisa ''Za dom spremni''. Protiv 44-godišnjaka koji je držao upaljenu baklju bit će podnesen optužni prijedlog, priopćila je policija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ne odustaje Prijave protiv napadača na novinare, don Jozi optužni prijedlog zbog narušavanja javnog reda i mira. Splitski svećenik opet služio misu

Novinarka Dalmatinskog portala i snimateljica N1 napadnute su u nedjelju ispred crkve sv. Leopolda Bogdana Mandića na Sirobuji u kojoj je unatoč zabrani zbog epidemije, i na Uskrs kao i na Cvjetnicu, župnik don Jozo Delaš služio misu u otvorenoj crkvi.

Nekoliko sati nakon incidenta i napada na predstavnike medija 20-tak osoba je oko 18:30 sati, stiglo pred crkvu, razvilo transparent na kojem je pisalo "Uz don Jozu do groba" i "Novinari crvi", te su podigli šal na kojem je pisalo "Za dom spremni" i zapjevali "Zovi, samo zovi". Upalili su i bengalku, a ako je bilo vidljivo na snimci, objavljenoj na portalima, u sredini okupljenih uglavnom maskiranih muškaraca, bio je i župnik don Josip Delaš.

Pročitajte i ovo Živana Šušak Živković INCIDENT U SPLITU Napadnuta novinarka: "Osjećala sam se jadno. U tom trenutku u crkvi je bilo više desetaka ljudi"

Pročitajte i ovo Don Josip Delaš OŠTRE RIJEČI Kontroverzni svećenik iz Splita o napadu na novinarku: "Sigurno je ona sama kriva... Uključila se u te napade! Strašno je bilo, puno jugomilicajaca!"

 

Incident pred crkvom na Sirobuji dogodio se na Uskrs nešto prije 10 sati, gdje je usprkos zabranama Stožera Civilne zaštite zbog epidemije, održana misa. Kada su novinari pokušali ući u crkvu netko je novinarku Dalmatinskog portala udario po ruci nanijevši joj lakšu ozljedu i razbivši joj mobitel. Kasnije je drugi mladić iz vozila šakom udario po kameri snimateljice N1 televizije. Novinarke su to prijavile policiji koja je nakon dolaska pred crkvu privela dvije osobe.

Splitska policija danas je završila kriminalističku obradu incidenta te kazneno prijavila muškarce od 53, 23 i 21-godinu za kaznena djelo prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi, kao i za oštećenje tuđe stvari, dok je 70 godišnjeg svećenika dok Jozu Delaša prekršajno prijavila zbog narušavanja javnog reda i mira.

Nadbiskupija se ogradila od svećenikova ponašanja

Taj je svećenik prekršajno prijavljen i na Cvjetnicu kada je također služio misu, a onda je verbalno pred crkvom napao policajca u civilu kojemu je isto, kao jučer i novinarima, uputio neprimjerene riječi. Misu je održao i danas, na uskrsni ponedjeljak, ali ispred crkve.

Splitsko-makarska nadbiskupija ogradila se u nedjelju od ponašanja, izjava i stavova svećenika don Josipa Delaša koji je jučer usprkos zabrani zbog epidemije, održao uskrsnu misu u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića na Sirobuji tijekom koje se dogodio napad na novinare. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene