Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi ugostitelja

Poduzetnici u strahu od novih mjera: "Još jedan lockdown nećemo preživjeti"

Lina Dollar razgovarala je s Ivanom Burić - 3
Lina Dollar razgovarala je s Ivanom Burić - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Lina Dollar razgovarala je s Ivanom Burić - 1 Lina Dollar razgovarala je s Ivanom Burić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Lina Dollar razgovarala je s Ivanom Burić - 3 Lina Dollar razgovarala je s Ivanom Burić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Lina Dollar razgovarala je s Ivanom Burić - 2 Lina Dollar razgovarala je s Ivanom Burić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Lina Dollar razgovarala je s Ivanom Burić - 4 Lina Dollar razgovarala je s Ivanom Burić - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Lina Dollar razgovarala je s Ivanom Burić - 5 Galerija 1/5 >>
Oni koji će zasigurno biti pogođeni novim mjerama jesu ugostitelji. Iako su imali niz propisa i mjera, čini se kako su ponovno na udaru. Mnogi će ugostitelji vrlo teško preživjeti još jedan lockdown, a hoće li ga biti i koje su to nove strože mjere, znat će se danas.

Ekipa Dnevnika Nove TV posjetila je ugostiteljski objekt u Puli. U njemu su zadovoljene sve epidemiološke mjere, stolovi su dovoljno udaljeni, dezinfekcijska sredstva su prisutna, konobari nose maske, no izgleda da sve to od četvrtka neće biti dovoljno.

Vlasnica kafića u Puli Ivana Burić za Dnevnik Nove TV kazala je da će vrlo teško preživjeti još jedan lockdown.

"Ako se ponovi ista situacija kao kad je bio proljetni lockdown, teško da ćemo ja i ostali poduzetnici to preživjeti - još jedan lockdown na isti način, a da država ne obešteti poduzetnike", rekla je Burić.

Brojni parafiskalni nameti

Iako su dobili mjere za očuvanje radnih mjesta, kaže da to nisu jedini računi koje ona, kao poduzetnik, ima.

"Plaće naših radnika samo su dio troškova, no sretni smo što ih možemo ostaviti u objektima i ne pustiti da idu na Zavod za zapošljavanje", objasnila je Burić.

Navodi kako su velik dio troškova - fiksni troškovi te puno parafiskalnih nameta. "Njih je teško i nabrojiti, a nama stižu na naplatu mjesečno bez obzira na to bila pandemija ili ne", dodala je Burić.

"Mislim da je kucnuo trenutak da se država prema poduzetnicima počne ponašati kao partner i da zaista, po uzoru na ostale europske zemlje, obešteti poduzetnike tako da se isplaćuje jedan dio prihoda koji se uspoređuje s prihodima prošle godine, što je u Njemačkoj oko 70 posto", rekla je Burić.

"Važno je da se počne govoriti o poreznoj reformi u kojoj bi se rasteretili poduzetnici koji su opterećeni vrlo velikim fiskalnim nametima, ako ne i najvećima u Europi. Ja bih bila sretna kao poduzetnik da se to dogodi i da budem ponosna što plaćam porez u državi koja se brine o poduzetnicima", zaključila je Burić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Tiho ubijanje poslovanja'' Poduzetnici nakon najave zatvaranja: ''Ovo je očito lockdown, bit ćemo prisiljeni prosvjedovati"

Pročitajte i ovo Poduzetnici žele manje namete što prije - 1 Poduzetnici nikako da prodišu Kao da su kamen temeljac hrvatskog gospodarstva: Parafiskalni nameti i neporezna davanja smanjuju se već desetljećima, a rezultati...

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene