Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi dan pedagoške godine

Roditelji s djecom u vrtićima pod posebnim mjerama: "15 minuta je premalo da dijete upozna odgojitelje i sredinu, ali..."

Prvi dan vrtića - Epidemija i mjere - 1
Prvi dan vrtića - Epidemija i mjere - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prvi dan vrtića - Epidemija i mjere - 1 Prvi dan vrtića - Epidemija i mjere - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prvi dan vrtića - Epidemija i mjere - 2 Prvi dan vrtića - Epidemija i mjere - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prvi dan vrtića - Epidemija i mjere - 3 Prvi dan vrtića - Epidemija i mjere - 3 Foto: DNEVNIK.hr Rossana Bosnić Rossana Bosnić Foto: DNEVNIK.hr +3 Jelena Stepić i Katarina Jusić Galerija 1/8 >>
Pod posebnim mjerama protekao je i prvi dan rada vrtića. Maske moraju nositi i djelatnici i roditelji.

Roditelji čija djeca prvi put kreću u dječji vrtić smiju ući u ustanove, ali pritom moraju dezinficirati ruke i obuću. U prostoriji se smiju zadržavati do 15 minuta.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Slika nije dostupna Iz predostrožnosti Dezinficira se vrtić u Splitu: Prošlog tjedna u njemu su boravila djeca zaposlenice Doma umirovljenika u Vukovarskoj

Djelatnici moraju osiguravati razmak među djecom, tamo gdje je to moguće, primjerice tijekom jela i spavanja. Uz to moraju voditi evidenciju dolazaka i odlazaka.

Kontaktirali svakog roditelja

"Svakog roditelja se nazvalo, dogovorilo, pogotovo roditelje djece koja su prvi put u vrtiću radi njihove adaptacije. Zatim je dogovoren raspored, dogovorene su mjere kako tko mora doći", kazala je ravnateljica Dječjeg vrtića Cvit Mediterana u Splitu Rossana Bosnić.

"Nismo nekako u strahu, oni su jedva dočekali vrtić i ono - otišli smo na par sati, ne stoje baš dugo", rekla je Petra iz Splita.

"Zadovoljni smo, mjere se poštuju, svi imamo maske, tete isto, nadamo se da će sve bit okej", nada se Josipa iz Zagreba.

"Ne bi trebalo biti problema jer imamo čak i sreće, zato što nam se teta iz jaslica preselila sad u vrtić, tako da nastavlja u biti s poznatom tetom. Neće biti nikakvih problema", smatra Sanja iz Rijeke.

Prošao prvi dan pedagoške godine

Jelena Stepić, ravnateljica Dječjeg vrtića Matulji za Vijesti Nove TV opisala je kako je prošao prvi dan nove pegadoške godine. Navodi da, što se tiće novih pravila, nije bilo problema.

"Kod svih naših sedam objekata nije bilo nikakvih poteškoća s primjenom pravila. Roditelji su upoznati s protokolom dolaska i odlaska djeteta iz vrtića, kao i svi naši djelatnici", kazala je Stepić.

Ističe da je prvi dan djeci koja su prvi put s roditeljima došli u vrtić - prošao u redu.

"Za prvi radni dan djetetov u vrtiću - to je proteklo sve u redu. 15 minuta je premalo za dijete da upozna odgojitelje i sredinu u kojoj će boraviti, ali moramo svi misliti na zdravlje i djece i roditelja i djelatnika vrtića i pridržavati se svih mjera", dodala je Stepić.

Kaže kako nije bilo potrebe uvođenja dodatnim mjera sigurnosti u objekte u kojima su djeca.

Dezinfekcija vrtiža sastavni dio života i bez koronavirusa

"Mi smo inače specifičan vrtić, u svakom našem područnom vrtiću imamo specifične okolnosti jer tu imamo jednu, dvije, četiri, pet skupina za razliku od Vrtića Matulji gdje imamo ukupno 13 skupina u jednoj zgradi. Maksimalno smo poštivali mjere koje je donio HZJZ i naše Ministarstvo znanosti i obrazovanja i prilagodili ih uvjetima u kojima mi djelujemo", istaknula je Stepić.

"Dezinfekcija vrtića je sastavni dio našeg života i bez pojave koronavirusa. Ali sada su te mjere još više postrožene i razlika otprije je što djelatnici vrtića dežuraju na vratima prilikom dolaska i odlaska roditelja iz vrtića", objasnila je.

Navodi da za sada imaju dovoljno odgojitelja. "Za sada imamo dovoljno osoblja i krenuli smo u ovu pedagošku godinu s punim kapacitetom. A u slučaju da se netko razboli, budući da je vrtić vrlo fleksibilna organizacija, naći ćemo neko rješenje i u tim situacijama", zaključila je Stepić. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene