Po sedmodnevnoj incidenciji na 100.000 stanovnika koja je na sada na 500, Varaždinska je županija među 20 najgorih regija u Europi, rekao je u četvrtak načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin te dodao kako je u protekla 24 sata 145 novih slučajeva COVID-a.

Galerija


Vugrin i varaždinski župan Radimir Čačić obišli su punkt u dvorani Gospodarske škole, gdje je nastavljeno masovno cijepljenje za još 1500 građana. Iznoseći podatak o 145 novooboljelih, načelnik Stožera Vugrin upozorio je na rast broja zaraženih nakon Uskrsa, što, kazao je, pokazuje sedmodnevna incidencija na 100.000 stanovnika koja je 1. travnja bila 250, a sada je 500.

Vezani članci Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije U Splitu sve više procijepljenih: ''Broj zainteresiranih i dostupne količine cjepiva su toliki da gledamo kako to sve potrošiti u pet radnih dana'' Cijepljenje protiv koronavirusa na punktu Zagrebački velesajam Iz "Štampara" imaju važnu poruku za Zagrepčane koji su prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa primili na Velesajmu

"Time smo treći među županijama u Hrvatskoj i ušli smo u top 20 regija na razini Europe", rekao je Vugrin.

Jučer su testirana 523 uzorka, a udio pozitivnih je 28 posto. Raste i broj hospitaliziranih i u Općoj bolnici Varaždin su 132 osobe, a 19 ih je na respiratoru. Manji je broj preminulih, istaknuo je Vugrin.

"Tijekom studenog i prosinca bile su izrazito visoke brojke, više od 100 preminulih tijekom mjesec dana. U ožujku smo imali 15 preminulih, u travnju do sada 19", kazao je.

Čačić nezadovoljan količinama cjepiva

Barem jednu dozu cjepiva u Varaždinskoj županiji dobilo je 21.300 građana ili 12,9 posto stanovništva.

Župan Radimir Čačić nije zadovoljan količinom cjepiva koje dolazi.

"Poruka 'Misli na druge, cijepi se' bespredmetna je jer je pitanje 'Čime?!'. Ja se nadam da će se stvari promijeniti. Organizacija na razini države s platformom nije ni blizu dobrom", izjavio je Čačić te dodao da ipak bolje funkcionira cijepljenje kod liječnika obiteljske medicine.

"Danas je u sportsku dvoranu Gospodarske škole pozvano 1500 osoba, prošli puta ih je bilo pozvano 1100, a cijepilo ih se 990. Dakle, mi se pomičemo, ali sporo jer se pandemija miče puno brže. Ponovno imamo eksploziju zaraženih, i na razini županije i cijele države i to nije dobro. Cijepljenjem nažalost ne uspijevamo stići zarazu. Razumijemo sve probleme, situacija nije laka, otvaraju se određene dvojbe, ali na kraju, što su potvrdile sve studije, koristi od cijepljenja su nekoliko tisuća puta veće od opasnosti i rizika za pojedinačne slučajeve. Dakle svjesni smo da je korist cijepljenja nemjerljiva, a rizik je zaista minimalan. Važno se cijepiti, građani naše županije to razumiju, odaziv je jako dobar i to je za pohvaliti", rekao je župan Radimir Čačić.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marin Bosilj kazao je da će punktovi za masovno cijepljenje biti otvarani ovisno o količini pristiglog cjepiva pa bi dodatni mogli biti u Ivancu, Novom Marofu i Ludbregu.