Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CJEPIVO STIGLO, ALI...

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a otkrila dokad će u Hrvatskoj cjepivo Johnson&Johnsona biti na čekanju, kao i po čemu se britanski soj korone najviše razlikuje od osnovnog

Što će Hrvatska s dobivenim dozama cjepiva Johnson i Johnson za Dnevnik Nove TV komentirala je Ivana Pavić Šimetin.

Tek što su doze cjepiva Johnson&Johnson stigle u Hrvatsku, stavljene su na čekanje. Situaciju s tim cjepivom komentirala je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova doza Ova zemlja uvodi petu dozu cjepiva: "Pomoći će nam da se suočimo s onim što je neizbježno" Ilustracija Koronavirus u Hrvatskoj Stožer objavio nove brojke: Pogledajte stanje zaraze u svojoj županiji

Na pitanje do kada će doze cjepiva stajati u kutijama, Pavić Šimetin je kazala da se čeka mišljenje Europske agencije za lijekove (EMA), koje se očekuje za nekoliko dana.

Objasnila je zašto se dok se čekala odluka EMA-e o AstraZeneci nastavilo s cijepljenjem, ali sada se cjepivo ne koristi. ''Od tvrtke Johnson&Johnson je krenula molba za karantenom dok se ne razmotri stajalište EMA-e, no u međuvremenu je i ta odluka tvrtke promijenjena tako da bi mi zapravo i mogli drugačije odlučiti. Ali mislim da ćemo čekati kako će EMA reagirati'', poručila je.

Pavić Šimetin ističe da, kada je riječ o cjepivu AstraZenece, u Hrvatskoj nisu zabilježeni slučajevi krvnih ugrušaka.

Neki liječnici pacijentima preporučuju da kod pojave nuspojava nakon cijepljenja koriste Andole ili Aspirine. Zamjenica ravnatelja HZJZ-a kaže da oni to ne preporučuju. ''Sve relevantne međunarodne institucije nisu dale takvu preporuku'', rekla je.

Komentirala je i britanski soj i pojasnila pojavljuju li se kod njega drugačiji simptomi u odnosu na standardni soj. ''Kod njega se simptomi pojavljuju ranije nego kod standardnog, već negdje dva do tri dana od kontakta. To je u tom smislu najveća razlika'', rekla je Pavić Šimetin. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene