Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KORAK PREMA NORMALNOM

Rješenje za koncerte, festivale, izložbe i ostala masovna okupljanja? Predstavljena Platforma za sigurne zabavne sadržaje

Platforma Sigurna okupljanja označava veliki korak prema povratku u normalu za organizatore događaja koje je pandemija zaustavila, ali i posjetitelje željne masovnih okupljanja, rečeno je u srijedu na predstavljanju platforme za procjenu rizika kulturno-umjetničkih sadržaja.

Nositelji platforme su Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo kulture i medija, uz partnerstvo Nacionalnog stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a riječ je o alatu koji uz pomoć algoritma procjenjuje rizik događaja i certificira njegovu sigurnost u smislu poštivanja važećih epidemioloških mjera.

Pročitajte i ovo Ilustracija prodor koronavirusa Obustavljena istraga! Osoblje Doma za starije i nemoćne u Splitu nije krivo za 18 smrtnih slučajeva Ilustracija koronavirus.hr Ugašena stranica koju smo tijekom pandemije svakodnevno posjećivali

Testni model platforme primarno se odnosi na koncerte, festivale, kazališne predstave, izložbe i od danas će biti dan na uvid zainteresiranima, posebice organizatorima, kako bi se putem njihovih komentara uvela dodatna poboljšanja. Javno savjetovanje otvoreno je do 20. svibnja.

Dugoročni je cilj da se platforma, u suradnji s nadležnim tijelima i institucijama, proširi na druge oblike okupljanja, poput konferencija, sportskih i drugih vrsta događanja. Operativna verzija trebala bi biti dostupna čim epidemiološke okolnosti dopuste.

Brz i jednostavan način provjere je li okupljanje u skladu s mjerama

Potpredsjednik HGK-a za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš objasnio je da će organizatori pomoću algoritma moći na brz i jednostavan način provjeriti je li njihovo okupljanje u skladu s mjerama, u slučaju promjene mjera sustav će im izdati upozorenje, a i omogućiti varijacije s obzirom na mjere po županijama.

"Ako je sve u skladu s preporukama, organizatoru se izdaje certifikat, a posjetiteljima šalje poruka da je određeno okupljanje za njih sigurno“, kaže Radoš.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je da u Hrvatskoj kulturni život nije bio u potpunosti zaustavljen, kao u nekim drugim zemljama, ali su masovnija okupljanja ipak bila onemogućena većinu vremena.

Nada se da će se već početkom ljeta ponovno omogućiti okupljanja većeg broja ljudi, čemu će aplikacija dati veliki doprinos. "Njen cilj je da organizatore vodi kroz mjere koje će osigurati da njihovi eventi budu maksimalno sigurni za posjetitelje“, naglašava Obuljen Koržinek.

Prilikom izrade platforme i prilagodbe algoritma konzultirani su predstavnici kulturnih i kreativnih industrija, a inspirirana je belgijskiim modelom koji je službeni alat za procjenu rizika. U prvih 14 dana prijavljeno je 14.000 događaja pa je koncept polučio izuzetno veliki uspjeh.

Predsjednik Zajednice kreativnih i kulturnih industrija HGK-a Tomo in der Mühlen ocijenio je da se treba prestati pričati o kreativi isključivo kao o skupu umjetnika i umjesto toga staviti naglasak na biznis.

Promet kreativnih industrija u EU-u čak 643 milijarde eura

"Godišnji promet kreativnih i kulturnih industrija prije epidemije koronavirusa je na razini EU-a iznosio čak 643 milijarde eura, a ta je branša zapošljavala osam milijuna ljudi. Upravo je taj sektor najpogođeniji i upravo će on, po svemu sudeći, imati najdulji put prema oporavku", ustvrdio je.

Tome treba pridodati činjenicu da su kreativne industrije jedan od najvećih promotora naše zemlje, posebice turističke ponude. "Naši festivali su među najpoznatijima u svijetu, a upravo će sezona pred nama odrediti tko će uopće preživjeti i dočekati kraj pandemije i normalizaciju“, rekao je.

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a, istaknula je kako je cijepljenje odabir između života i smrti i osnovni preduvjet za vraćanje u normalu. "Procjepljivanje nam omogućuje ono zbog čega smo danas tu – sigurna okupljanja. Ova platforma pomaže da prijeđemo s online sastanaka na druženja licem u lice, a to nam je svima bitno jer je druženje iskonska ljudska potreba“, ustvrdila je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene