Žarište korone otkriveno u kineskom gradu Nanjingu proširilo se u pet kineskih pokrajina i glavni grad Peking, a kineski državni medij nazvao je to "najvećom zarazom nakon Wuhana", objavio je BBC.


Prema državnim podacima, zaraženo je gotovo 200 ljudi otkako je virus detektiran u gradskoj zračnoj luci 20. srpnja. Svi letovi iz zračne luke Nanjing bit će suspendirani do 11. kolovoza, objavio je Global Times.

Vezani članci Prosvjednica u Ljubljani U Ljubljani novi prosvjed protiv COVID potvrda i cijepljenja: Centar grada je pun policije Francuska policija, ilustracija Krivotvorila je 20-ak COVID propusnica, osuđena na 18 mjeseci zatvora i zabranu rada u javnom sektoru

Dužnosnici su također započeli s masovnim testiranjem nakon kritika zbog njihova "neuspjeha".

Svih 9,3 milijuna stanovnika grada, uključujući one koji su došli posjetiti Nanjing, bit će testirano, objavila je državna novinska agencija Xinhua.

Dužnosnici vjeruju da je žarište povezano sa zaraznijom delta-varijantom koronavirusa i da se zaraza proširila zbog toga što je otkrivena u prometnoj zračnoj luci.

Uprava zračne luke je ukorena, a disciplinsko tijelo Komunističke stranke ustvrdilo je da su postojali "problemi poput nedostatka nadzora i neprofesionalnog upravljanja".

Testiranja pokazuju da se virus sada proširio u najmanje 13 gradova, uključujući Chengdu i prijestolnicu Peking.

Lokalni dužnosnici u Nankingu navode da je sedmero zaraženih u kritičnom stanju. Neki su na kineskim društvenim medijima problematizirali su djelotvornost kineskih cjepiva protiv delta-varijante.

Ne zna se jesu li zaraženi bili cijepljeni. Brojne zemlje jugoistočne Azije koje se oslanjaju na kineska cjepiva nedavno su objavile da će koristiti cjepiva drugih proizvođača.