Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve pod kontrolom policije

Većina stanovnika u samoizolaciji: Kako izgleda život na otoku nakon proglašenja karantene?

Nikola Blažević, dožupan i načelnik Kriznog stožera Šibensko-kinske županije, i Sanja Jurišić
Nikola Blažević, dožupan i načelnik Kriznog stožera Šibensko-kinske županije, i Sanja Jurišić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Nikola Blažević, dožupan i načelnik Kriznog stožera Šibensko-kinske županije, i Sanja Jurišić Galerija 1/1 >>
Na otoku Murteru opsadno je stanje. Za dio otoka proglašena je karantena zbog sumnje na lokalnu transmisiju koronavirusa. Na otoku na kojem živi 1500 stanovnika, osam je zaraženih osoba, pa je u samizolaciji većina stanovnika.

Na otoku Murteru postavljeni su šiljci na cesti kao strogi znak zabrane. Murterini, Betinjani, ali i njihovi gosti, više ne mogu s otoka niti na otok. Svaki korak kontrolira policija, a vožnju u željenom smjeru mogu nastaviti samo oni s valjanim razlogom.

''Radi se o medicinskim slučajevima kada je neposredno potrebno liječenje. Primjerice, trudna žena koja treba na pregled, treba roditi. Znači, svi opravdani slučajevi vođeni zdravom logikom'', objasnio je pomoćnik načelnika Policijske postaje Vodice Dujo Troskot.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna osam zaraženih Drastična mjera: U Murteru i Betini proglašena karantena, nitko ne može ući ni izaći. Postavljene i prepreke za bušenje guma

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 8 zaraženih, 50 u samoizolaciji Panika na hrvatskom otoku s najviše zaraženih: "Tražimo od Stožera da u karantenu stave cijeli otok!"

Upravo je zdrava logika bila je presudna za donošenje ove stroge mjere jer osam zaraženih u malom mjestu ostvarilo je brojne kontakte. Murter je tako postao žarište epidemije u Šibensko-kninskoj županiji. Kako je COVID-19 stigao na otok, može se samo nagađati. Otočani tvrde da im je sedam dana prije potvrde o prvoj zaraženoj osobi, otok bio pun k'o šipak.

A kako će otočani u karanteni doći do potrebnih namirnica i lijekova, za Dnevnik Nove TV objasnio je Nikola Blažević, dožupan i načelnik Kriznog stožera Šibensko-kninske županije.

''Zbog specifičnih potreba i okolnosti u kojima žive mještani Murtera, da se dostavnim vozoilima u pratnji policije dođe do trgovina, bez izlaska vozača iz kamione i da si istovari na najbrži i najsigurniji način. Nakon toga slijedi povratak vozila izvan područja Murtera'', kaže Blažević.

Dodaje da nije riječ o karanteni u kojoj su građani, već je riječ o ''karanteni područja''. ''Građani se na tom području mogu kretati slobodno, ali ne izvan ograničenog područja'', objasnio je Nikola Blažević.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene