Eduardo Ano
Eduardo Ano Foto: Afp

Ministru unutarnjih poslova Filipina Eduardu Anu koronavirus je dijagnosticiran još u ožujku. Tada nije imao simptome bolesti. Prošlog tjedna imao je simptome slične gripi te je testiran na koronavirus i nalaz je pozitivan.


Filipinski ministar pozitivan je na koronavirus pet mjeseci nakon prve dijagnoze, objavile su u ponedjeljak tamošnje vlasti, dok stručnjaci istražuju je li moguće da se ponovno zarazio.

Vezani članci Koronavirus u školi, ilustracija Srezali joj tri plaće jer nije spriječila dvojicu učenika da si daju pet: "Opomenula sam ih, ali je baš tad naišla ravnateljica"" Građani na brzom testiranju na lokaciji Dom zdravlja Zapad u Prilazu baruna Filipovića - 5 Počela brza testiranja na više lokacija u Zagrebu, ovdje je sve što o njima trebate znati. Bandić poručio: "Prvi smo u Hrvatskoj"

Ministar unutarnjih poslova Eduardo Ano, predvodnik borbe Filipina protiv koronavirusa, objavio je da se u subotu pokazao pozitivnim na koronavirus nakon što je prošli tjedan imao simptome slične gripi.

Koronavirus mu je dijagnosticiran još u ožujku, no tada nije pokazivao znakove bolesti.

Istraživanja pokazuju da zaraženi razviju antitijela otprilike tjedan dana od zaraze ili javljanja simptoma. No znanstvenici i dalje dvoje stvara li tijelo dovoljno snažan imunitet koji odbija novi napad virusa i koliko takav imunitet traje. Neke studije pokazuju da pacijenti koji se oporave od COVID-19 mogu izgubiti imunitet za nekoliko mjeseci, čak i tjedana.

Dužnosnica filipinskog ministarstva zdravstva Maria Rosario Vergeire rekla je kako se istražuju Anovi simptomi, raniji pozitivan test i laboratorijski rezultati kako bi se vidjeli je li riječ o novoj zarazi.

"Nemojmo to zvati ponovnom zarazom. Znanstvena zajednica još nije prihvatila da je to moguće", upozorila je.

Filipini bilježe 160 tisuća slučajeva zaraze, najviše od svih država na jugoistoku Azije, s više od 2600 preminulih.