Dezinficijens
Dezinficijens Foto: Hrvoje Jelavic

Ured EU-a za borbu protiv prijevara (OLAF) zaplijenio je u članicama Unije gotovo 140 tisuća litara dezinificijensa za ruke, proizvedenog u Turskoj, opasnog po zdravlje zbog vrlo visokog udjela metanola.


Korištenje sredstava za dezinfekciju ruku kontaminiranih metanolom može uzrokovati glavobolju, zamagljen vid, mučninu i povraćanje, gubitak koordinacije i smanjenu razinu svijesti. Metanol ima izravan toksični učinak na očni živac, a gutanje može dovesti do sljepoće.

OLAF-ova istraga identificirala je nekoliko tvrtki u različitim državama članicama EU-a, među kojima u Irskoj i Danskoj, koje su naručile dezinficijens za ruke od istog turskog proizvođača. Turski proizvođač posluje pod nekoliko različitih imena koje je OLAF uspio identificirati i međusobno povezati. Imena svih uključenih tvrtki u kojima je sporni proizvod pronađen nisu objavljena zbog tajnosti istrage.

Generalni direktor OLAF-a Ville Itala ističe da se istraga nastavlja.

Dezinfekcija ruku, ilustracija Rusi na tulumu ostali bez alkohola pa udarili po dezinficijensu, sedmoro ih preminulo

Dezinfekcija ruku, ilustracija Objavljeni alarmantni podaci: U Španjolskoj se deset puta povećao broj djece otrovane kemikalijom koju svi koristimo

"Gotovo 140 tisuća litara zaplijenili su do sada, istrage u zemljama članicama se nastavljaju", rekao je.

"Od početka pandemije OLAF se aktivno borio protiv nezakonitih materijala povezanih s COVID-19, poput krivotvorenih i nekvalitetnih maski za lice, brzih testova, dezinficijensa za ruke. Ti proizvodi trebaju štititi ljude, a ne im štetiti. OLAF-ove istrage dosad su otkrile više od900 tvrtki koju u to uključene, a popis i dalje raste", dodao je Ville Itala.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju