Kamioni
Kamioni Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell

Hrvatski Stožer civilne zaštite donio je u četvrtak Odluku koja se tiče postupanja i primjenu karantene i kućne izolacije za vozače teretnih vozila međunarodnog transporta za vrijeme proglašene epidemije koronavirus, a po kojoj odsad mogu koristiti samoizolaciju u vlastitom domu.


Hrvatski državljani i strani državljani s odobrenim boravkom u Republici Hrvatskoj, koji voze teretna vozila za hrvatskog poslodavca u međunarodnom transportu, nakon utovara ili istovara robe, mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu, poštujući propisane mjere samoizolacije te na poziv poslodavca obavljati daljnje prijevozničke aktivnosti bez vremenskog ograničenja boravka u kućnoj izolaciji.

Primijete li vozači simptome bolesti, dužni su se telefonskim putem, radi dobivanja daljnjih uputa, odmah obratiti izabranom liječniku obiteljske medicine, navodi se u Odluci Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske.

Alemka Markotić Alemka Markotić: "Ovo je situacija kakvu nismo imali od 15. stoljeća, ali ponosna sam na veći dio stanovništva"

Vili Beroš Evo i malo dobrih brojeva: Vili Beroš grafikonom objasnio da ima smisla ostati doma

Ako ti vozači nisu u mogućnosti boraviti u kućnoj izolaciji u vlastitom domu, mogu koristiti smještaj u karanteni/ samoizolaciji organiziranoj od strane poslodavca, a koja je prethodno potvrđena od nadležnih županijskih stožera civilne zaštite.

U slučaju da je boravak u karanteni/ samoizolaciji kraći od 24 sata, vozači teretnog vozila dužni su dnevni odmor provoditi u prostoru kabine svog vozila parkiranog na parkiralištu poslodavca.

Moraju se držati mjere

Prilikom boravka u kućnoj izolaciji ili u karanteni/ samoizolaciji koju je organizirao poslodavac ili u karantetni koju su organizirali županijski stožeri Civilne zaštite, vozači su se dužni pridržavati mjera propisanih u samoizolaciji. Stožeri civilne zaštite, Ravnateljstvo policije i Državni inspektorat dužni su za provedbu i nadzor ove Odluke.

Stupanjem na snagu ove Odluke, koju je potpisao načelnik Stožera, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, prestaju vrijediti sve ranije dane upute o karanteni za vozače.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u Narodnim novinama, stoji u Odluci. (Hina)