Obavijesti Video Pretražite Navigacija
raste broj zaraženih

Njemačka uvodi obvezno testiranje povratnika iz rizičnih područja, među njima i neke zemlje EU-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka od subote uvodi obvezu testiranja na COVID-19 za sve putnike koji se vraćaju iz rizičnih područja, štedeći ih tako obvezne karantene, rekao je u četvrtak ministar zdravstva.

Odluka je najavljena prošlog tjedna, ali se nije znalo kada će točno stupiti na snagu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna morat će se ponovno cijepiti Velika afera! Medicinska sestra na 9000 ljudi primijenila fiziološku umjesto cjepiva, istražuju se i politički motivi Slika nije dostupna Promjena taktike Ukidaju besplatno testiranje na COVID: "Zašto bi oni koji su se cijepili plaćali testiranje onima koji se cijepiti ne žele?"

"Od subote svi koji se vraćaju s rizičnih područja moraju se podvrgnuti testiranju. Odnosno, svi koji se vraćaju s takvog područja moraju imati potvrdu o negativnom nalazu testiranja (ne starijem od 48 sati) ili se testirati ovdje", rekao je Jens Spahn na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

Dosad su svi koji su se vraćali s rizičnih područja, među kojima su većinom zemlje izvan Europske unije, ali i tri španjolske pokrajine (autonomne zajednice Aragon, Katalonija i Navarra), a od srijede i belgijska pokrajina Anwerpen, morali biti u Njemačkoj u 14-dnevnoj karanteni ako nisu imali potvrdu o negativnom nalazu testa koji je besplatan.

''Sloboda uključuje odgovornost''

Ovim obveznim testiranjem Njemačka se opredijelila za "sigurnost".
"Itekako sam svjestan da je riječ o zadiranju u osobnu slobodu, ali mislim da je to razumno zadiranje. Sloboda ne znači uvijek slobodu samo za mene, nego uključuje odgovornost", rekao je Spahn.

Troškove testiranja u cijelosti snosi vlada, što je "pitanje solidarnosti", istaknuo je ministar.

Njemačka, u kojoj ovog tjedna u nekim saveznim pokrajinama počinje škola nakon ljetnog raspusta, razmjerno je dobro prošla u epidemiji novog koronavirusa, sa službeno 9175 umrlih, ali strahuje da bi virus mogli donijeti putnici koji se vraćaju iz inozemstva.

Već nekoliko tjedana porast broja novozaraženih zabrinjava njemačke vlasti. U četvrtak je ugledni institut Roberta Kocha objavio da je u posljednja 24 sata zabilježeno 1045 novih slučajeva, koliko ih nije bilo od svibnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene