Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi detalji

Objavljena CT snimka: Liječnici pokazali što koronavirus radi ljudskim plućima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski liječnici objavili su CT snimku pluća 33-godišnjakinje koja je u bolnicu došla zaražena koronavirusom.

33-godišnjakinja je u bolnicu došla s visokom temperaturom i kašljem. Navela je da radi u Wuhanu, ali je otputovala u Lanzhou šest dana prije dolaska u bolnicu. Primljena je u bolnicu s temperaturom od 39 stupnjeva.

Pročitajte i ovo Ilustracija u tjedan dana Objavljeni novi podaci: Raste broj zaraženih koronavirusom Ilustracija Preminulo 7 milijuna ljudi Gdje je i kako nastao virus koji nam je okrenuo živote naopako? Poznati rezultati istrage američkih obavještajaca

Liječnici pišu da se 33-godišnjakinja žalila na gubitak daha s obje strane pluća i ''pucketanjem'' koje je osjetila u njima. Na CT snimkama liječnici su uočili bijele sjene, poput takozvanog mliječnog stakla, što ih je upozorilo na to da su joj pluća djelomično ispunjena tekućinom. 33-godišnjakinji je nakon opsežnih pretraga i obavljenih testova dijagnosticirana zaraza koronavirusom.

Objavljene su fotografije njezina CT nalaza u trenutku primitka u bolnicu i tri dana kasnije, nakon što je počela primati terapiju.

Snimke pluća predstavljene su u znanstvenom časopisu Radiology, a članak potpisuje grupa liječnika istraživača Prve sveučilišne bolnice u Lanzhou - Junqiang Lei, Junfeng Li, Xun Li i Xiaolong Qi.

Navode da kod pacijenata zaraženih koronavirusom dolazi do infekcije koja može oštetiti pluća ili izazvati upalu opasnu po život. Dolazi do oticanja pluća i nagomilavanja tekućine u njima. Pacijenti se zbog toga stavljaju na terapiju lijekovima koji pomažu u otvaranju dišnih kanala.

Liječnici koronavirus identificiraju brisom iz nosa ili usta, a ističu da je test efikasan pokazatelj zaraze samo ako postoje simptomi oboljenja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene