Ilustracija
Ilustracija Foto: Goran Kovacic/Pixsell

Obiteljskim liječnicima stigle su detaljne upute za brzo antigensko testiranje koje počinje od 17. siječnja. Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) oštro je osudila najave da će liječnici opće prakse u svojim ordinacijama provoditi takvo testiranje.


Obiteljski liječnici dobili su detaljne upute za brzo antigensko testiranje koje će početi od 17. siječnja.

Priopćenje Ministarstva zdravstva prenosimo u cijelosti.

"Kao odgovor na pojačano širenje epidemije i porast novozaraženih koji imaju sve veću potrebu za testiranjem, Ministarstvo zdravstva je, na temelju preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), poslalo detaljne upute liječnicima obiteljske medicine vezane uz testiranje brzim antigenskim testom (BAT) koje počinje 17. siječnja, a sve kako bi se građanima osiguralo pravovremeno testiranje na SARS-CoV-2 te smanjio pritisak na postojeće testne punktove.

Slijedom navedenih preporuka, rezultate pozitivnog BAT-a obavljenog u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama ili kod ovlaštenih privatnih zdravstvenih radnika te izabranih liječnika obiteljske medicine i pedijatrije, više nije potrebno potvrđivati PCR testom, a rezultate testa potrebno je evidentirati u bazu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). U slučaju negativnog rezultata BAT-a, iz baze HZZO-a generira se EU digitalna COVID potvrda, a kod pozitivnog rezultata, izabrani liječnik obiteljske medicine i pedijatar, svojim pacijentima ne izdaje navedenu potvrdu o pozitivnom BAT-u, već na temelju pozitivnog rezultata određuje pacijentu izolaciju te po ozdravljenju izdaje potvrdu o preboljenju koja vrijedi isključivo u Hrvatskoj.

'Vođeni preporukama epidemiološke struke, uvođenje BAT testiranja na razini primarne zdravstvene zaštite jedini je logični korak prema kontroli širenja epidemije i smanjenju pritiska na postojeće testne punktove. Uključivanje liječnika obiteljske medicine u testiranja BAT-om velik je doprinos trenutnim potrebama za detektiranjem zaraženih osoba, uz postojeće kapacitete u zavodima za javno zdravstvo i punktovima u bolnicama. Što bolje odradimo ovaj korak, to će i daljnji tijek liječenja biti uspješniji, a pritisak na zdravstveni sustav manji. Zato je važno da, unatoč svemu što smo kao zdravstveni sustav do sada činili, ne posustajemo u daljnjoj borbi s COVID-19', ističe ministar zdravstva Vili Beroš.

Vili Beroš Obiteljski liječnici ogorčeni dodatnim poslom oko testiranja, Beroš poručio: ''Ja nisam u ratu s njima, ja sam u ratu s virusom, oni su moji suborci''

Uz puno razumijevanje svih organizacijskih teškoća, ograničenja i opterećenosti svih zdravstvenih djelatnika, u uputama je također navedena preporuka domovima zdravlja za organizaciju testiranja u izoliranim prostorima za uzimanje brisova, kako bi se izbjegao ili smanjio na najmanju mjeru, kontakt s drugim pacijentima te za preuzimanje BAT testova u nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo.

U cilju odgovarajućeg vrednovanja dodatnog angažmana obiteljskih liječnika i pedijatara, HZZO je na današnjoj izvanrednoj sjednici Upravnog vijeća donio odluku o načinu plaćanja ovog testiranja izvan maksimalnog iznosa sredstava za provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka utvrđenog u skladu sa sklopljenim ugovorima o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja", navodi se u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Željka Karin Iz Splita stižu i dobre vijesti: ''Ne stvaraju se gužve i nema miješanja zdravih i bolesnih''

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) ranije je oštro osudila najave da će liječnici opće prakse u svojim ordinacijama provoditi i brze antigenske testove.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju