Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah od diskriminacije

O uvođenju COVID putovnica još se raspravlja, no već izazivaju otpor građana: "To mi je najgora stvar koju sam čula"

Aktualno Galerija Branka iz Zagreba Branka iz Zagreba Foto: DNEVNIK.hr Covid putovnice za prelazak granice? - 7 Covid putovnice za prelazak granice? - 7 Foto: DNEVNIK.hr Covid putovnice za prelazak granice? - 2 Covid putovnice za prelazak granice? - 2 Foto: DNEVNIK.hr Covid putovnice za prelazak granice? - 1 Covid putovnice za prelazak granice? - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Covid putovnice za prelazak granice? - 6 Galerija 1/8 >>
Hoće li oni koji su se cijepili moći prijeći granicu s potvrdom o cijepljenju ili takozvanom COVID putovnicom, Europska unija još odlučuje. Ako će i postojati, vjerojatno će biti u elektroničkom obliku i neće biti jedini uvjet za mogućnost prelaska granice.

Putovanja izvan granica cijepljenim osobama mogle bi olakšati takozvane COVID putovnice. Hoće li ih biti, još se raspravlja na razini Europske unije. Krunoslav Capak kaže - riječ je o COVID potvrdama.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Nikola Grmoja, potpredsjednik Mosta predaja u ponedjeljak u podne Grmoja o referendumu: "Sve je spremno za predaju, sve njihove namjere padaju u vodu, preostaje im samo utvrditi da imamo dovoljan broj potpisa"

"Kroz neko vrijeme će postojati odluka o tome, o prelasku granica na temelju potvrde o cijepljenju. Sada postoji 5, 6 zemalja koje primaju potvrdu o preboljenju bolesti prilikom prelaska granice", objašnjava ravnatelj HZJZ-a.

Kako će točno izgledati COVID certifikat kojim ćete na granici dokazati da ste cijepljeni još se ne zna. Možda će to biti samo još jedna kartica koju sa sobom nosimo u novčaniku, ali vjerojatnije da će biti riječ o QR kodu koji se može skenirati i na mobitelu. Još je preuranjeno o njima govoriti, a mogle bi zaživjeti za tri mjeseca. Ipak za njih su građani već čuli.

Diskriminacija?

Marica iz Zagreba nije sigurna da je to dobro rješenje.

"Ne volim etiketiranje ljudi", kaže.

"Pa ok, mogu te COVID putovnice, ali da nisu obvezne, da olakšaju ljudima koji su se cijepili, ali koji se nisu cijepili da ne bude to uvjet", kaže Elmir iz Zagreba.

"To mi je najgora stvar koju sam čula. Zato što se ne mislim cijepiti, zašto ako ne budem mogla putovat. A volim putovati", kaže Branka iz Zagreba.

Nema govora o diskriminaciji - uvjerava Capak.

"Neće nikad se dogoditi to da će putovati isključivo osobe koje su cijepile. Nego će za te druge koji se nisu cijeplili postojati karantena ili testiranje kao što je sad", kaže.

Plan je olakšati turistima

Postojale COVID potvrde ili ne - plan je olakšati turistima. Iz Udruženja putničkih agencija kažu - s punktovima za testiranje.

"Prijedlog je da se rade test centri ovdje kod nas da se olakša gostima povratak u zemlju, a nama je naravno u interesu da oni dođu ovdje", kaže Boris Žgomba, predsjednik udruženja putničkih agencija pri HGK.

Za sada na granicama, ovisno o zemlji, ostaju ista pravila - potreban je negativan test ili je nakon puta potrebna karantena. Vrijede i potvrde za one koji su preboljeli COVID.

Takvih je u Hrvatskoj oko 240 tisuća. A prema prvim podacima velikog serološkog istraživanja - gotovo milijun Hrvata bilo je u doticaju s koronavirusom.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene