Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kaos na novom zelandu

Konvoj kamiona i kampera blokirao ulice oko parlamenta: "Vratite nam slobodu", "Prisila nije pristanak"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konvoj kamiona i kampera blokirao je u utorak ulice oko parlamenta u Wellingtonu u prosvjedu protiv zdravstvenih mjera, po uzoru na višednevnu blokadu kanadske prijestolnice Ottawe.

"Ja sam cijepljen, ali se protivim tome da se ljude prisiljava na to", rekao je jedan prosvjednik za AFP. Poruke poput "vratite nam slobodu" i "prisila nije pristanak" mogu se vidjeti na vozilima. Prosvjed je miran, a policija je objavila da nema uhićenja ili većih incidenata.

Premijerka Jacinda Ardern rekla je da nema namjeru razgovarati sa osobama koje u tome sudjeluju. Istaknula je da je većina građana Novog Zelanda podržala vladin program cijepljenja.

"Cijepljeno je 96 posto Novozelanđana, što nam omogućuje da danas živimo s manje ograničenja zahvaljujući pruženoj zaštiti", rekla je premijerka za Radio Novi Zeland. Na Novom Zelandu je cijepljenje protiv covida-19 obvezno za ljude koji rade u sektorima poput zdravstva, policije, obrazovanja i obrane.

Potrebna je potvrda o cijepljenju za ulazak u restorane te sudjelovanje na sportskim događajima ili vjerskim obredima. Nije obvezna za korištenje javnog prijevoza, ulazak u trgovine, škole i pristup zdravstvenim uslugama.

Prosvjed inspiriran blokadom Ottawe

Konvoj kamiona i kampera okupio se u Wellingtonu po uzoru na kanadsku prijestolnicu Ottawu koju već 11 dana paralizira "Konvoj slobode". Pokret koji je započeo kao otpor obveznom cijepljenju vozača kamiona koji prelaze granicu, pretvorio se u okupljanje protiv zdravstvenih mjera i premijera Justina Trudeaua.

"To mora prestati", rekao je Trudeau u ponedjeljak na izvanrednoj raspravi u parlamentu nakon što je tjedan dana proveo u izolaciji zbog zaraze koronavirusom.

"Ovo je priča o zemlji koja je prošla kroz pandemiju tako što je bila ujedinjena, a par ljudi koji viču i mašu svastikom ne definiraju tko su Kanađani", rekao je kanadski premijer koji nije ostao odgovarati na pitanja zastupnika. Trudeau je s obitelji premješten na tajnu lokaciju iz sigurnosnih razloga, a konzervativci ga smatraju krivcem za podjelu u zemlji.

"Kada će se premijer prestati skrivati, pojaviti se pred Kanađanima, pokazati malo vodstva i popraviti nered koji je napravio?", pitala je u ponedjeljak u parlamentu privremena čelnica Konzervativne stranke Candice Bergen, koja je i sama podržala prosvjede.

Višednevni prosvjedi u glavnom gradu su uglavnom mirni, ali su se stanovnici centra Ottawe pobunili na zvuk sirena i učestalo trubljenje pa je kanadski sudac donio privremenu zabranu trubljenja u centru glavnog grada, dok je policija zaplijenila tisuće litara goriva kako bi suzbila prosvjede.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ANTIVAKSERSKI PROSVJEDI Prosvjedi protiv obaveznog cijepljenja paralizirali Ottawu, gradonačelnik zabrinut: "Situacija je potpuno izmakla kontroli"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Policija ogradila područje Pucnjava u centru Ottawe: Jedna osoba poginula, troje teško ozlijeđenih hitno prevezeno u bolnicu

Gradonačelnik Jim Watson u ponedjeljak je zatražio da se Ottawi pošalje dodatnih 1800 policajaca, a i šef policije tog grada pozvao je u pomoć. "Moramo zaustaviti ove demonstracije, ali ne možemo to učiniti sami", rekao je Peter Sloly.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene