Obavijesti Video Pretražite Navigacija
80 TISUĆA LJUDI

Novi prosvjedi protiv COVID potvrda u Francuskoj: Osjetno manje sudionika, neki su odlučili - dati otkaz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 80.000 prosvjednika od čega više od šest tisuća u Parizu okupilo se u Francuskoj desetu subotu za redom, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

U subotu, 11. rujna, protiv COVID potvrde prosvjedovala je 121.000 ljudi, a tjedan dana prije toga 140.000, što pokazuje pad broja sudionika u odnosu na 237.000 koliko ih je bilo 7. kolovoza.

Pročitajte i ovo Napadač s nožem, ilustracija Stravičan slučaj Djevojčice (6 i 11) napadnute nožem pred školom: Francuska policija brzo uhvatila počinitelja Neredi u Francuskoj - 5 tisuće na ulicama Nakon neviđenih nemira, situacija u Francuskoj se smiruje. Policija poručuje: "Prerano je za reći da su neredi ugušeni"

Među prosvjednicima bili su uglavnom radnici u zdravstvu koji su od srijede obvezni cijepiti se da mogu nastaviti raditi. Neki od njih donijeli su drastičnu odluku i dali otkaz, a oko 3000 prema podacima Ministarstva zdravstva, suspendirano je jer su odbili cijepljenje.

Obvezno cijepljenje protiv COVID-19 stupilo je na snagu za 2,7 milijuna zaposlenih u bolnicama, domovima za starije i nemoćne, osobama koje pružaju pomoć u kućanstvima, članovima ekipa hitne pomoći, vatrogascima.

"Cjepivo nije sigurno, ne znamo što je u njemu, nismo zamorci", objasnila je anonimno bivša njegovateljica (37 godina), koja je dala otkaz.

Među 1.600 prosvjednika u Strasbourgu bio je i 47-godišnji Fabrice, koji je bio "dobrovoljni vatrogasac 25 godina", no prestao je to raditi zbog obveze cijepljenja.

"Nisam "želio niti testirati se ni cijepiti. Spašavao sam živote u svojoj karijeri i sada me odbacuju kao kužnog. Tu obvezu cijepljenja vidim kao veliko nasilje".

Predsjednik Emmanuel Macron najavio je u četvrtak moguće ublažavanje nekih ograničenja, no sam je meta bijesa antivaksera.

"Dobro došli u Kontrolistan. Slava našem vođi Macronescu", pisalo je na transparentima u aluziji na nekadašnjeg rumunjskog autoritarnog vođu Nicolaia Ceausescua.

Policija je privela manji broj sudionika u cijeloj Francuskoj.

Sa 67 milijuna stanovnika Francuska je prešla granicu od 50 milijuna cijepljenih barem jednom dozom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene