Oko pola milijuna učenika kreće u školu. Dočekat će ih prema svemu sudeći - specifična i nastavna i epidemiološka situacija.

Galerija


Školu ovaj put svi jedva čekaju. ''Da djeca idu normalno u školu, da se druže. Nisu ni upoznali svoje prijatelje u razredu, a to je najbitnije'', istaknula je jedna majka.

Ne donosi samo epidemiološke novosti. Godinama se govorilo o maloj maturi, a sada u 80 škola stižu nacionalni ispiti za dio učenika, izvijestila je reporterka Martina Bolšec Oblak za Dnevnik Nove TV.

''Učenici osmih razreda polagat će u svibnju, a četvrtih u listopadu. Četvrtih iz hrvatskog, matematike i engleskog, a osim uz to još i kemiju fiziku i biologiju'', pojasnio je Vinko Filipović, v.d. ravnatelja NCVVO-a.

Sve to bez ocjene, jer takvi ispiti služe za skrining znanja.
Bez ocjene maturanti će prvo pisati probnu maturu. Jer se ona ove godine piše po novim kurikulumima.

''Sutra će u 4. razred konačno krenuti učenici koji će završiti taj ciklus novih kurikuluma i da bi se bolje upoznali s ispitima koji čekaju na državnoj maturi. Mi ćemo tijekom ožujka i travnja ponuditi probne ispite'', kazao je Filipović.

Škola - 4 U ovoj osnovnoj školi odlučili su nastavu izvoditi bez maski: ''Mislim da možemo držati distancu''

Radovan Fuchs Fuchs ispravio izjavu o COVID potvrdama na roditeljskim sastancima i otkrio moraju li cijepljeni profesori nositi maske

Novi kurikulumi, drugačija matura, nove provjere znanja - uz uvjete koje diktira epidemija jasno je da je pred nama još jedna izazovna školska godina.

Novi izazovi

''Nedostaci u znanju se gomilaju. Kroz prethodne dvije godine izgubili smo dio nastave zbog kraćih sati. Za moj predmet - izgubljeno je oko 10 posto godišnjeg fonda'', istaknula je profesorica Ivana Valjak Ilić iz inicijative Nastavnici organizirano za Dnevnik Nove TV.

Kazala je da se nada da će i ove godine moći koristiti video lekcije. ''To je dobar izvor za ponavljanje našim učenicima'', istaknula je Valjak Ilić. Dodala je da je problem nejasnoće ukoliko je dio razreda u samoizolaciji, a dio uživo prati nastavu. ''Nemamo videolink u učionicama, hoćemo li im i dalje slati materijale - nije jasno'', rekla je Valjak Ilić i zaključila da je puno toga ostalo - nedorečeno.

 

 

Više o početku nove školske godine pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


  

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju