Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi kurikulumi

Počinje škola, ali uz uvjete koje diktira epidemija: Provjerili smo što čeka oko pola milijuna učenika

Aktualno Galerija Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a Foto: DNEVNIK.hr Nacionalni ispit Nacionalni ispit Foto: DNEVNIK.hr Ispiti - ne smetaj Ispiti - ne smetaj Foto: DNEVNIK.hr +0 Vlatka Jeras Galerija 1/4 >>
Oko pola milijuna učenika kreće u školu. Dočekat će ih prema svemu sudeći - specifična i nastavna i epidemiološka situacija.

Školu ovaj put svi jedva čekaju. ''Da djeca idu normalno u školu, da se druže. Nisu ni upoznali svoje prijatelje u razredu, a to je najbitnije'', istaknula je jedna majka.

Ne donosi samo epidemiološke novosti. Godinama se govorilo o maloj maturi, a sada u 80 škola stižu nacionalni ispiti za dio učenika, izvijestila je reporterka Martina Bolšec Oblak za Dnevnik Nove TV.

''Učenici osmih razreda polagat će u svibnju, a četvrtih u listopadu. Četvrtih iz hrvatskog, matematike i engleskog, a osim uz to još i kemiju fiziku i biologiju'', pojasnio je Vinko Filipović, v.d. ravnatelja NCVVO-a.

Sve to bez ocjene, jer takvi ispiti služe za skrining znanja.
Bez ocjene maturanti će prvo pisati probnu maturu. Jer se ona ove godine piše po novim kurikulumima.

''Sutra će u 4. razred konačno krenuti učenici koji će završiti taj ciklus novih kurikuluma i da bi se bolje upoznali s ispitima koji čekaju na državnoj maturi. Mi ćemo tijekom ožujka i travnja ponuditi probne ispite'', kazao je Filipović.

Pročitajte i ovo Škola - 4 Doba pandemije U ovoj osnovnoj školi odlučili su nastavu izvoditi bez maski: ''Mislim da možemo držati distancu''

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs NEMA ZATVARANJA ŠKOLA Fuchs ispravio izjavu o COVID potvrdama na roditeljskim sastancima i otkrio moraju li cijepljeni profesori nositi maske

Novi kurikulumi, drugačija matura, nove provjere znanja - uz uvjete koje diktira epidemija jasno je da je pred nama još jedna izazovna školska godina.

Novi izazovi

''Nedostaci u znanju se gomilaju. Kroz prethodne dvije godine izgubili smo dio nastave zbog kraćih sati. Za moj predmet - izgubljeno je oko 10 posto godišnjeg fonda'', istaknula je profesorica Ivana Valjak Ilić iz inicijative Nastavnici organizirano za Dnevnik Nove TV.

Kazala je da se nada da će i ove godine moći koristiti video lekcije. ''To je dobar izvor za ponavljanje našim učenicima'', istaknula je Valjak Ilić. Dodala je da je problem nejasnoće ukoliko je dio razreda u samoizolaciji, a dio uživo prati nastavu. ''Nemamo videolink u učionicama, hoćemo li im i dalje slati materijale - nije jasno'', rekla je Valjak Ilić i zaključila da je puno toga ostalo - nedorečeno.

 

 

Više o početku nove školske godine pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 



 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene