Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVA PODVARIJANTA OMIKRONA

Dobre vijesti: Kraken se brzo širi, ali stručnjaci iz ECDC-a objavili su podatak zbog kojeg bi mnogima moglo laknuti

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je u petak da najnovija podvarijanta koronavirusa koja se brzo širi nije velik rizik za većinu ljudi u Europi.

Stručnjaci su u petak upozorili da su ranjive skupine poput osoba starije životne dobi, necijepljenih ili onih s kompromitiranim imunosnim sustavima izloženi umjerenom do visokom riziku od nove omikronove podvarijante XBB.1.5 koja je dobila i naziv kraken.

No istaknuli su da izgleda da je rizik za opću populaciju u Europskom ekonomskom prostoru nizak, uz ogradu.

"Postoji nekoliko nepoznanica u vezi s XBB.1.5 podvarijantom i ova bi se procjena mogla promijeniti u tjednima koji dolaze kako budemo raspolagali s više dokaza", navodi se u izvješću ECDC-a.

Podvarijanta XBB.1.5 omikron varijante koronavirusa jako se brzo širi u SAD-u, ali je još relativno rijetka u Europi.

Pročitajte i ovo Ilustracija ŠIRENJE INFEKCIJE Ospice potvrđene kod još dvoje djece u susjedstvu: Liječnici poslali upute tko im se sve treba javiti

ECDC očekuje da će se brzo proširiti.

Matematički modeli sugeriraju da bi XBB.1.5 podvarijanta mogla postati dominantna u Europskom ekonomskom prostoru (EU, Island, Lihtenštajn i Norveška) za mjesec do dva.

Za sada nema dokaza da ta podvarijanta izaziva težu bolest od ranijih podvarijanti omikrona, navodi ECDC.

Pročitajte i ovo Ilustracija Koronavirus u Hrvatskoj Stožer objavio najnovije podatke o zaraženima, pogledajte stanje po županijama

Institut Robert Koch, njemačka agencija za kontrolu i prevenciju bolesti, objavio je u četvrtak da je XBB.1.5 potvrđen kod samo 1 posto uzoraka zaraženih osoba analiziranih u laboratoriju.

WHO je u petak skratio preporučeno razdoblje izolacije za zaražene covidom na 10 dana za one koji imaju simptome i pet dana na one koji nemaju. Do sada je preporuka bila 13 dana izolacije za osobe sa simptomima i 10 dana za one bez simptoma.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene